Chauffeurs van Uber mogen niet langer bestellingen voor ritten aanvaarden met hun smartphone. Dat heeft de Brusselse overheid beslist, zo meldt La Libre Belgique maandag.
Brussel viseert Uber niet, luidt het bij het kabinet van minister-president van het Brussels Gewest Rudi Vervoort (PS), maar de regels moeten wel worden gerespecteerd. Die bepalen dat verhuurders van auto’s met chauffeur, wat Uber eigenlijk doet, niet mogen werken met bestellingen via geolocalisatie op een smartphone. Bovendien moet een contract minstens drie uur op voorhand gesloten worden.
Chauffeurs die de regels overtreden, zullen bij een eerste controle een waarschuwing krijgen maar riskeren daarna een sanctie. Dan kan onder meer de wagen in beslag genomen worden.
Een verantwoordelijke van Uber in België zegt dat de regelgeving nog onderzocht wordt door het Grondwettelijk Hof. Het is ‘onbegrijpelijk’ dat maatregelen genomen worden tegen 2.000 chauffeurs, luidt het.
‘Archaïsche regels’
Ook binnen de meerderheid van de Brusselse regering heerst verdeeldheid over de maatregel. Brussels minister Sven Gatz (Open VLD tweette het volgende: ‘In plaats van archaïsche regels uit 1995 te willen handhaven, zouden we beter het oordeel van het Grondwettelijk Hof afwachten over Uber en de taxisector, zoals het Brusselse Hof van Beroep expliciet vraagt.’
Daar sluit Brussels staatssecretaris Pascal Smet (SP.A-One.Brussels) zich bij aan: ‘Smartphones en slimme technologie verbieden in 2021 is te zot om los te lopen’, vindt hij. ‘We moeten het oordeel van het Grondwettelijk Hof over Uber & de taxisector afwachten en intussen aan een nieuw voorstel werken!’, aldus de voormalige Brusselse Mobiliteitsminister.
CD&V-oppositielid Bianca Debaets snapt niet waarom de Brusselse regering economische vooruitgang en modernisering wil tegenhouden. ‘Uiteraard moet er een oplossing komen voor de huidige spanningsvelden in de taxisector en rond het feit dat Uber de sociale wetgeving negeert. Maar dat zal niet lukken door een innovatief en toekomstgericht bedrijf zomaar van het ene op het andere moment helemaal lam te leggen’, verklaart Debaets.