VS willen ‘onmiddellijke vrijlating’ van actievoerders Hongkong
Amerikaans Buitenlandminister Antony Blinken. Foto: AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van de tientallen Hongkongse pro-democratische politici en activisten die vervolgd worden voor ‘ondermijning’.

‘We veroordelen de detentie van en de aanklachten tegen pan-democratische kandidaten bij de verkiezingen in Hongkong en roepen op tot hun onmiddellijke vrijlating’, schreef Blinken op Twitter. ‘Politieke participatie en vrijheid van meningsuiting zouden geen misdaden moeten zijn.’

Zevenenveertig verdachten werden zondag aangeklaagd door de autoriteiten in Hongkong. Ze werden eerder dit jaar opgepakt vanwege hun betrokkenheid bij het organiseren van een voorverkiezing voor de oppositie in de miljoenenstad.

De pro-democratische oppositie wilde via die voorverkiezing de kandidaten laten selecteren die het meeste kans zouden maken bij de parlementsverkiezingen. Uiteindelijk brachten ongeveer 600.000 mensen een stem uit in de 7,5 miljoen inwoners tellende metropool. De autoriteiten besloten later om de parlementsverkiezingen uit te stellen, formeel vanwege de coronacrisis.

De verdachten worden vervolgd met een beroep op de omstreden nationale veiligheidswet. Die is vorig jaar ingevoerd door China na massale protesten in Hongkong. De wetgeving geeft de autoriteiten meer mogelijkheden om activisten aan te pakken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig