Ook zondag zijn demonstranten de straat opgetrokken in Myanmar. Bij het protest tegen de staatsgreep van het leger van begin februari zijn volgens het Mensenrechteninstituut van de VN minstens 18 doden gevallen. De politie dreef hardhandig de menigte uiteen. Het gaat om de bloedigste dag sinds de start van het protest.

In Myanmar wordt al sinds begin februari gemanifesteerd omdat het leger de macht heeft gegrepen. Betogers eisen de vrijlating van de opgepakte regeringsleider Aung San Suu Kyi. De militairen zeggen dat er gefraudeerd is bij een verkiezing die vorig jaar overtuigend is gewonnen door de partij van de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede.

De machthebbers hebben sindsdien geleidelijk steeds meer machtsvertoon en geweld ingezet tegen de betogers. Zo zetten ze traangas, het waterkanon en rubberen kogels in, en soms wordt ook met scherp geschoten.

Zondagochtend daagden de ordetroepen in groten getale op verschillende plaatsen op om het protest te beëindigen. Volgens een gezondheidsmedewerker en lokale media kwamen drie mensen om het leven en raakten zowat twintig anderen gewond toen de ordetroepen uitrukten tegen een betoging in de zuidelijke kuststad Dawei.

De drie zouden doodgeschoten zijn. Bij de gewonden zou sprake zijn van de inzet van rubberen kogels. Er blijven gewonden binnenstromen en meer doden zijn mogelijk, aldus vrijwilliger bij de hulpdiensten Pyae Zaw Hein. Ook de lokale nieuwsbron Dawei Watch haalt de drie doden aan.

Jonge doden

Volgens de hulpdiensten lieten in de centraal gelegen stad Bago twee 18-jarigen het leven. Ook in de metropool Yangon, de grootste stad van het Zuidoost-Aziatische land, zijn er nieuwe betogingen. Daar zijn volgens de VN 5 doden gevallen, onder wie Nyi Nyi, voormalig parlementslid voor Aung San Suu Kyi’s partij. Ook een leraar is gestorven. Op beelden op de sociale media is te zien hoe in de stad ook traangas gebruikt wordt.

Ook van Mandalay circuleren beelden. Daarop is de inzet van een waterkanon te zien. Een man die op een motor reed, is er doodgeschoten. De kogel ging recht door zijn helm.

Het gaat om de dodelijkste dag van de repressie tot nu toe. Bij het protest waren tot nu in totaal vijf doden gevallen, alsook een politieagent. Er is ook sprake van vele arrestaties en het regime zet de pers de duimschroeven aan.

Aung San Suu Kyi won in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede voor het vreedzaam verzet tegen de militaire junta. Ze zat jarenlang in huisarrest maar leidde de laatste jaren, na versoepelingen, de regering. Maar op het internationale toneel kreeg ze de voorbije jaren veel kritiek wegens de onderdrukking van de Rohingya, een moslimminderheid in het overwegend boeddhistische land.