Kleuterjuffen uit drie Limburgse gemeenten nu al op vaccinatielijst gezet
Foto: ingriddepraetere

Kleuterleidsters van boven de vijftig uit Bilzen, Hoeselt en Riemst krijgen mogelijk volgende week al een afspraak in het vaccinatiecentrum om hun eerste dosis vaccin te krijgen. ‘Dit mag in principe niet’, reageert het Agentschap Zorg & Gezondheid aan VRT Nws.

De vrouwen werden op de prioriteitenlijst gezet op vraag van de lokale besturen. Het gaat om juffen die ouder zijn dan vijftig uit Hoeselt, Bilzen en Riemst. Dat schreef Het Laatste Nieuws zaterdag.

Burgemeester Mark Vos (CD&V) van Riemst bevestigde dat bericht. ‘Er was gevraagd een lijst op te maken met kritieke beroepen. Met alle goede bedoelingen heeft ons personeel de kleuterjuffen boven de vijftig op die lijst gezet. Het Agentschap Zorg & Gezondheid heeft er nog uitleg rond gevraagd en dat leek in orde, want nu zijn die toch al uitgenodigd’, aldus Mark Vos aan Belga.

Ook de burgemeester van Bilzen, Johan Sauwens, liet kleuterjuffen op de prioriteitenlijst zetten. ‘Wij mochten nog suggesties doen’, zegt hij aan VRT Nws, ‘maar het systeem in Brussel verstuurt die uitnodigingen.’

Of de kleuterjuffen daadwerkelijk zijn uitgenodigd, is nog niet duidelijk. Zowel het Agentschap Zorg & Gezondheid als de eerstelijnszone Zuid-Oost Limburg reageerden verbaasd op het nieuws. Om privacyredenen is niet meteen na te gaan of de uitnodigingen zijn uitgestuurd. Dat zou maandag moeten blijken. Maar beide instanties stellen dat het niet de bedoeling is dat kleuterleid(st)ers nu al gevaccineerd worden.

Categorie ‘andere’

‘In principe mag dit niet. We hebben een lijst met een 80-tal beroepen samengesteld waarvan wij vinden dat ze in aanmerking komen voor een versnelde vaccinatie, leerkrachten behoren daar niet toe’, aldus het Agentschap.

Eerstelijnszone Zuid-Oost Limburg overschouwt de procedure in de vaccinatiecentra in de regio en benadrukt dat het zich volledig wil schikken naar de volgorde van vaccinatie bepaald door het Agentschap Zorg en Gezondheid. Toch weten ook zij nog niet of er uitnodigingen verstuurd zijn naar de kleuterjuffen. ‘Dat zal maandag hopelijk duidelijk worden. We zullen ook dan pas zien hoe groot het probleem is. Mogelijk gaat het maar om enkele personen. We hebben nog geen beslissing genomen over het al dan niet toedienen van een vaccin, mochten de kleuterjuffen daadwerkelijk een uitnodiging gekregen hebben’, zegt Dries Tits, communicatieverantwoordelijke van de eerstelijnszone Zuid-Oost Limburg.

Of er nog meer vergissingen zijn gebeurd door andere lokale besturen, is voorlopig niet duidelijk. Mogelijk is de verwarring ontstaan doordat er een categorie ‘andere’ op het in te vullen formulier staat voor de lokale besturen. Die categorie is eigenlijk alleen bedoeld voor mensen die wel zorgverlener zijn maar niet in een van de concrete categorieën van zorgverleners op het formulier staan, en dus niet voor andere beroepen.

Burgemeester Vos van Riemst zag goede reden om kleuterleidsters snel te laten vaccineren. ‘De kleuters zijn immers nog niet altijd zindelijk. De kinderen dragen ook geen mondmasker en soms moeten die juffen de kinderen eens op de arm nemen. Bij het opstellen van de lijst had het gemeentepersoneel de goede bedoeling om die juffen te beschermen en tot de risicoberoepen te rekenen. Ik zal maandag contact opnemen met het Agentschap Zorg & Gezondheid om te kijken wat er nu gaat gebeuren. Ik herhaal nogmaals dat die uitnodigingen vanuit Brussel verstuurd zijn. Misschien is er iets misgelopen in de communicatie.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in