Knokke-Heist wil geen nieuwe tweedeverblijvers meer
Piet De Groote, nieuwe Burgemeester van Knokke-Heist Foto: Kurt Desplenter

Knokke-Heist wil de kopers van huizen en appartementen in bepaalde wijken verplichten hun hoofdverblijfplaats te vestigen in die woning. Dat zegt de nieuwe burgemeester Piet De Groote zaterdag in een interview aan De Tijd.

De nieuwe maatregel moet vermijden dat vastgoed onbetaalbaar wordt voor wie in Knokke wil wonen. ‘Nu al zijn 21.000 van onze 39.000 woningen van tweedeverblijvers’, zegt de burgemeester. De verplichting geldt alleen voor vastgoed dat in de toekomst wordt verkocht. ‘We hebben het voortraject voor die domiciliëringsplicht opgestart. De bedoeling is er volgend jaar mee te beginnen’, aldus De Groote, die na het overlijden van Leopold Lippens de burgemeester van zijn gemeente is.

Toch rijst de vraag of de maat­regel, die nergens anders in België bestaat, juridisch haalbaar is, merkt De Tijd meteen op. Knokke-Heist wil de verplichting opleggen via een ‘overdruk-RUP’ (ruimtelijk uitvoeringsplan), dat de bestemming ‘wonen’ in de bewuste wijken verfijnt. ‘Dit plan is goed bedoeld, maar volgens mij kan je nooit zo’n RUP maken dat de toets van de Raad van State doorstaat’, zegt Steve Ronse, docent vastgoedrecht aan de KU Leuven in de krant.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig