Honderden schoolmeisjes ontvoerd in Nigeria
Ouders van de gekidnapte leerlingen wachten aan de school. Foto: AP

In het noordwesten van Nigeria zijn donderdagnacht 317 schoolmeisjes ontvoerd. Dat heeft de Nigeriaanse politie vrijdag bevestigd.

Eerder was nog sprake van iets meer dan 300. Gewapende mannen vielen in Jangebe, in de staat Zamfara, het internaat van de school binnen. Dat liet een van de onderwijzers op de school weten.

‘Meer dan 300 meisjes zijn als vermist opgegeven’, zegt Sadi Kawaye, die lesgeeft op de school. De politie bevestigde later dat het om 317 personen gaat.

Volgens hulporganisatie Save the Children loopt het cijfer nog hoger op. De organisatie zegt weet te hebben van 450 gekidnapte meisjes.

De gewapende mannen vielen ook een nabijgelegen militair kamp en checkpoint aan.

Politiewoordvoerder Mohammed Shehu verklaarde dat er samen met het leger een zoek- en reddingsactie op touw werd gezet en er ‘zwaarbewapende versterking’ naar het dorp werd gestuurd.

In het noorden van Nigeria vinden de afgelopen tien jaar wel vaker aanvallen plaats van gewapende groepen. Ze ontvoeren mensen, om losgeld te kunnen eisen, en vee. Enkele groepen hebben nauwe banden met jihadistische groepen in de regio.

In december werden nog meer dan 300 leerlingen ontvoerd in de stad Kankara. Die ontvoering werd opgeëist door Boko Haram, maar werd uitgevoerd door een van de lokale groeperingen. De leerlingen werden een week later vrijgelaten na onderhandelingen tussen de criminele groeperingen en de overheid.