Betrapt op gsm’en achter het stuur? Meteen gedagvaard
Foto: IMAGEGLOBE

Chauffeurs die de komende maand in de provincie Antwerpen op gsm’en achter het stuur worden betrapt, “krijgen geen onmiddellijke boete maar worden meteen voor de politierechtbank gedagvaard.” Ze riskeren daar een boete van 240 euro en 8 dagen rijverbod in plaats van de gebruikelijke 116 euro.

Vanaf maandag zullen alle politiekorpsen in de provincie Antwerpen – inclusief de wegpolitie die op de autosnelwegen patrouilleert –nog strenger dan anders toezien op gsm- en smartphonegebruik achter het stuur, en dat gedurende een week.

Het initiatief komt van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en provinciegouverneur Cathy Berx, tevens voorzitter van het Vlaams Forum Verkeersveiligheid.

Zij beklemtonen dat chauffeurs die zich door hun gsm laten afleiden een groot gevaar zijn voor andere weggebruikers. Verkeersexperts gaan er steeds meer vanuit dat afleiding achter het stuur - door bijvoorbeeld te gsm’en - vanwege het grote gevaar als een “killer” in het verkeer moet worden beschouwd, net als overdreven snelheid of rijden onder invloed.

Vooral de medewerking van het Antwerpse parket is opvallend. Dat wil naar eigen zeggen een “krachtig signaal” geven tegen chauffeurs die meer met hun gsm bezig zijn dan met hun voorligger.

“Overtreders zullen de hele maand maart geen onmiddellijke boete meer krijgen, maar meteen gedagvaard worden voor de politierechtbank”, aldus de woordvoerder van het Antwerpse parket.

Een ‘gewone’ onmiddellijke boete voor gsm’en achter het stuur bedraagt 116 euro. Wie straks voor de politierechtbank moet verschijnen, zal een geldboete van 240 euro riskeren, een rijverbod van 8 dagen en moet daarbovenop de gerechtskosten betalen, aldus nog het Antwerpse parket.