Avondklok ‘is toegestaan’ in Nederland, actiegroep verliest beroep
Foto: AFP

De Nederlandse actiegroep Viruswaarheid heeft het hoger beroep over de avondklok verloren. Eerder had een rechter in kort geding beslist dat de avondklok afgeschaft moest worden. Maar het kabinet ging in beroep en krijgt gelijk.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelt dat er sprake is van ‘buitengewone omstandigheden die het invoeren van de avondklok mogelijk maken’. ‘De coronapandemie is hiervoor voldoende aanleiding’, zegt het hof. De avondklok is volgens het hof proportioneel. De uitkomst van het tegen de Nederlandse staat aangespannen kort geding maakte overigens voor de avondklok geen verschil, die was inmiddels al via een spoedwet in het parlement geregeld. ‘De (tijdelijke en beperkte) inbreuk op diverse grondrechten, zoals het recht op bewegingsvrijheid, is volgens het gerechtshof dan ook gerechtvaardigd.’

Na de eerste uitspraak van de rechter in kort geding had het parlement vorige week al een spoedwet naar de Kamer goedgekeurd, als juridisch alternatief. Zo werd de avondklok opgenomen in de algemene coronawet, waardoor de juridische angel uit het dossier werd gehaald. Maar de positieve uitkomst van deze uitspraak is hoe dan ook een opsteker voor de regering.

Tegen de uitspraak van het hof is wel nog cassatie mogelijk bij de Hoge Raad.