Prins Harry geeft opmerkelijk interview: ‘Situatie met Britse pers was giftig’
Foto: The Late Late Show / CBS

De Britse prins Harry heeft een opmerkelijk interview gegeven bij comedian James Corden. Tijdens een toeristische busrit in Los Angeles praat hij over zijn gezin en zijn leven als royal.

‘De Britse pers heeft mij mentaal gebroken.’ Het is een van de opmerkelijke uitspraken die prins Harry doet bij James Corden. De komiek, bekend van The late late show op de Amerikaanse zender CBS, nam de prins mee op sleeptouw in Los Angeles, sinds kort de woonplaats van Harry en zijn vrouw Meghan Markle. De tocht werd een bijzondere versie van Carpool karaoke, het concept waarbij tv-presentator Corden bekende gezichten meeneemt in een muzikale autorit.

Theekransje

Wanneer Corden prins Harry oppikt, doet hij dat niet met zijn bekende Range Rover maar wel met een toeristische dubbeldekker. ‘Dit heb ik nog nooit gedaan’, zegt de prins daarover. ‘Ik mocht zulke dingen niet. Jammer, het leek me wel leuk om zo de toeristische trekpleisters van Londen te leren kennen.’ De twee steken ook de draak met hun Britse afkomst door een Engels theekransje te houden op de bus, waarna een deel van het porseleinen servies sneuvelt.

Er volgt ook een bezoek aan het huis waar de razendpopulaire serie The fresh prince of Bel Air is opgenomen. Volgens Corden het ideale nieuwe huis voor de hertog en hertogin van Sussex. Wanneer Corden naar Meghan belt om te vragen of ze de villa ziet zitten, besluit de echtgenote van Harry dat het koppel voorlopig ‘genoeg verhuizen achter de rug heeft’.

(lees verder onder de video)

Mentaal gebroken

Maar de busrit is meer dan een komische noot in de talkshow. Corden krijgt de Britse prins ook aan de praat over zijn leven als royal. Zo vertelt Harry openlijk over de beslissing om afstand te nemen van zijn koninklijke titels en zo ook van het Britse koningshuis. ‘Een weloverwogen stap’, noemt hij het zelf. Niet alleen wilde hij zijn vrouw Meghan en zoontje Archie beschermen tegen de vele media-aandacht, ook zelf had hij last van de Britse paparazzi. ‘De Britse pers heeft me mentaal gebroken. De situatie was giftig.’

De prins trok de situatie niet meer, dus deed hij naar eigen zeggen wat elke echtgenoot en vader zou doen. ‘Ik haalde mijn gezin er weg.’ Desondanks wil hij een bijdrage blijven leveren. ‘Mijn leven heeft altijd in het teken gestaan van de openbare dienst, dus waar ter wereld ik ook ben, ik wil altijd mijn bijdrage blijven leveren.’

De Netflix-serie The crown, die kritiek kreeg omdat ze feiten met fictie door elkaar haalt, noemt Harry in zekere zin herkenbaar. ‘Het is fictie, maar wel losjes gebaseerd op de waarheid. Het geeft je een idee van hoe het is om royal te zijn. Om verplichtingen boven jezelf en je geliefden te moeten plaatsen. Ik heb veel minder problemen met The crown dan met de verhalen die ik zie verschijnen over mijn familie of mijn vrouw.’

De prins vertelde ook over zijn zoon Archie. Zijn eerste woord was ‘krokodil’, zegt hij. ‘Drie lettergrepen’. Intussen kan hij al drie tot vier woorden samen zetten en zingt hij liedjes. Toen de Queen vroeg wat Archie voor Kerstmis wou, zei Meghan Markle volgens Harry ‘een wafelijzer’. En dat hebben ze dan ook gekregen. De Queen en prins Philip zien Archie regelmatig via Zoom, zegt Harry.

Volgende week is de prins al opnieuw te zien op de Amerikaanse televisie. Op zondag 7 maart zal het Amerikaanse CBS een interview uitzenden waarin Meghan en Harry uitgebreid aan het woord zijn bij Oprah Winfrey.