Akkoord over langverwachte pandemiewet binnen regering
De wet zou een niet-limitatieve lijst van mogelijke maatregelen bevatten, zoals regels rond afstand houden, verplaatsingen, de avondklok en sluitingen van voorzieningen. Foto: getty images

De federale regering bereikte een akkoord over een pandemiewet die de wettelijke basis voor coronamaatregelen moet verstevigen. Dat tweette CD&V-voorzitter Joachim Coens en werd bevestigd aan onze redactie.

De pandemiewet zal een bijkomende wettelijke basis vormen voor coronamaatregelen. Ze komt niet in de plaats van de wet van 2007 over de civiele veiligheid, die vandaag aan de grondslag ligt van de maatregelen. Bij een pandemie-alarm zal in een KB worden vastgelegd of we in een crisissituatie zitten. Dat KB moet door het parlement bekrachtigd worden. ‘Daarna volgt een lijst van maatregelen die in dergelijke situatie genomen moeten worden’, zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden in Le Soir. ‘Het gaat om gelijkaardige maatregelen zoals die vandaag genomen werden, zoals een beperking van verplaatsingen, de sluiting van niet-essentiële diensten, de avondklok en de mondmaskerplicht.’

Een pandemiewet wordt al een tijd beloofd maar bleef lang uit. De regering-De Croo kondigde een eigen voorstel al kort na haar aantreden aan, maar de totstandkoming ervan liep vertraging op, onder meer door spanningen binnen de regering. De liberalen vrezen dat een pandemiewet in de toekomst misbruikt zou kunnen worden, en dat die de huidige wettelijke basis kan doen wankelen, met alle juridische gevolgen van dien.

Er is nu een akkoord binnen de kern over het wetsontwerp. De ministerraad start om 11 uur, daarna volgt meer nieuws. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) beloofde in de Kamer een ‘diepgaand parlementair debat’ over de wet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in