Europese Unie verklaart ambassadrice Venezuela op haar beurt ‘persona non grata’
Nicolas Maduro, president van Venezuela. Foto: REUTERS

De Europese Unie heeft de Venezolaanse ambassadrice donderdagavond ‘persona non grata’ verklaard, daags nadat Venezuela de EU-ambassadeur in het Zuid-Amerikaanse land had uitgewezen.

De EU kan diplomaten zelf niet uitwijzen, die bevoegdheid behoort toe aan het gastland, in dit geval ons land. Bovendien is unanimiteit onder de lidstaten vereist om het hoofd van een diplomatieke missie bij de EU uit te wijzen.

‘Het gaat om een reactie op de beslissing van de Venezolaanse regering om de EU-ambassadeur in het land ‘persona non grata’ te verklaren. De Europese Unie beschouwt die verklaring als volledig ongerechtvaardigd en tegengesteld aan het doel van de EU om relaties te ontwikkelen en partnerschappen op te bouwen in derde landen’, staat in een verklaring.

De regering in Caracas gaf de EU-ambassadeur woensdag 72 uur de tijd om te vertrekken. Die maatregel was dan weer een reactie op de EU, die begin deze week sancties uitvaardigde tegen negentien toplui van het Venezolaanse regime. Deze groep is betrokken bij het ondermijnen van de democratie en rechtsstaat in het land of bij ernstige mensenrechtenschendingen, meent de Unie. Er staan intussen 55 Venezolanen op de Europese zwarte lijst.