VS bombarderen doelwitten van door Iran gesteunde milities in Syrië: minstens 17 doden
Archiefbeeld: de woordvoerder van het Pentagon. Foto: AP

De Verenigde Staten hebben in het oosten van Syrië luchtaanvallen uitgevoerd op infrastructuur van diverse milities die door Iran worden gesteund. Daarbij zouden minstens zeventien strijders omgekomen zijn. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn de bombardementen een vergelding voor de recente aanvallen tegen de strijdkrachten van de VS en de door de VS geleide coalitietroepen in Irak.

Bij de Amerikaanse luchtaanvallen zijn zeker zeventien pro-Iraanse strijders om het leven gekomen, meldt het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (Sohr) ‘De aanvallen hebben drie vrachtwagens met munitie vernield (...). Er zijn vele doden. Minstens zeventien strijders zijn volgens een voorlopige balans omgekomen’, verklaarde de directeur van het Sohr, Rami Abdel Rahmane.

Het Pentagon verklaarde: ‘De luchtaanvallen vernielden meerdere stellingen aan een grenscontrolepunt die werden gebruikt door verschillende militante groeperingen die door Iran worden gesteund, zoals de Kait’ib Hezbollah (KH) en Kait’ib Sayyid al-Shuhada (KSS).

Het gaat volgens de Amerikanen om een ‘proportionele militaire respons’, die er kwam na overleg met de coalitiepartners. De operatie heeft ‘een ondubbelzinnige boodschap: president Biden zal actie ondernemen om het personeel van de VS en de coalitietroepen te beschermen. Tegelijkertijd hebben we gehandeld op een weloverwogen manier teneinde de gehele situatie in zowel Oost-Syrië als Irak te de-escaleren’, luidde het.