Britse gezondheidsdienst: ‘Volg covid-advies van Gwyneth Paltrow niet op’
Gwyneth Paltrow. Foto: REUTERS

Gwyneth Paltrow krijgt zware kritiek op het dieet dat ze voorstelt om te herstellen van covid-19. ‘We wensen haar het beste, maar wat ze zegt is niet goed. We moeten covid ernstig nemen’, reageert de Britse gezondheidsdienst NHS.

Vermoeidheid en mist in haar hoofd: met die klachten bleef Gwyneth Paltrow achter nadat ze het nieuwe coronavirus had opgelopen en daardoor covid-19 ontwikkelde. Om van die klachten af te geraken, begon de 48-jarige Oscarwinnares met een keto- en plantaardig dieet zonder suiker en alcohol, waarbij ze nooit eet voor 11 uur ’s ochtends, zo verkondigde ze op haar eigen lifestylewebsite Goop.

Ze raadt lotgenoten aan veel kombucha (een gefermenteerd drankje) en kimchi (Koreaans gerecht met kool) te consumeren, en ook een infraroodsauna maakte deel uit van haar herstel. Naar eigen zeggen heeft Paltrow heel wat onderzoek gedaan, en vond ze ‘veel bewijs dat haar methode ondersteunt’.

Het komt haar nu op felle kritiek te staan van de directeur van de Britse National Health Service (NHS). Stephen Powis waarschuwt dat mensen haar voorbeeld vooral niet mogen volgen. ‘Luister naar serieuze wetenschap’, benadrukt hij.

‘Influencers hebben een verantwoordelijkheid. Net zoals het virus verspreidt verkeerde informatie zich razendsnel. We moeten daarvoor oppassen. De oplossingen waar Gwyneth Paltrow mee afkomt, zijn echt niet goed. We moeten covid-19 ernstig nemen.’

Het is niet de eerste keer dat de Britse gezondheidsdienst zich genoodzaakt voelt om te reageren op uitspraken van Paltrow. Toen Netflix vorig jaar uitpakte met The Goop lab, een reeks waarin Paltrow adviezen geeft voor een betere levensstijl, waarschuwde de NHS dat een aantal van de alternatieve therapieën die voor de reeks werden getest, een ‘aanzienlijk gezondheidsrisico’ inhouden.