De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) kondigt strenge nieuwe regels aan, als reactie op de feesten die woensdag uitbraken. Elektronische geluidsapparatuur wordt onmiddellijk verboden op het openbaar domein, in de hele stad. Op drukke plekken komt er ook een glasverbod. Andere studentensteden Leuven en Antwerpen nemen geen verdere maatregelen.

‘Wat we gisteren gezien hebben, was niet oké.’ Burgemeester De Clercq kondigt donderdag na overleg met de veiligheidsdiensten strenge nieuwe regels aan. Die gaan meteen in, zodra de besluiten ondertekend zijn.

Gent voert een glasverbod in op het Sint-Pietersplein, de Gras- en Korenlei en Coupure Links en Rechts. Dat geldt 24 uur op 24 uur. Het gaat om alle glazen recipiënten, dus ook van niet-alcoholische dranken. Wie boodschappen draagt met glazen flessen erin, mag dat uiteraard nog.

Daarnaast worden elektronische geluidsinstallaties ook verboden op het openbaar domein, in alle parken en op alle pleinen dus. Ook dat verbod geldt 24 uur op 24 uur. Jongeren speelden woensdag her en der luide muziek, wat aanleiding gaf tot het uitbreken van feestjes.

De Gentse politie moest woensdagavond het Sint-Pietersplein afsluiten, nadat er zo’n duizend jongeren waren samengekomen. Er braken feestjes uit en er moesten uiteindelijk vijf mensen opgepakt worden. Op verschillende plekken bleef donderdagochtend een heleboel afval achter.

‘Er zijn veel studenten die zich correct aan de regels houden’, zegt burgemeester De Clercq. ‘Dat kan als ze met vier samenkomen en voldoende afstand houden. Maar we hebben gezien dat er grotere groepen samenkwamen woensdag. Dat willen we vermijden.’

De Gentse politie zal donderdagavond met veel volk op straat aanwezig zijn. ‘Indien nodig zullen zij sites afsluiten’, klinkt het bij De Clercq. ‘In de eerste plaats zal er gesensibiliseerd worden, maar daarna kan er gesanctioneerd worden. Kom gerust buiten, maar als het te druk wordt, zoek dan een andere plek op. Er zijn genoeg mooie plekken in Gent.’

Coronacijfers

De coronacijfers zijn in Gent al een week aan hun steilste klim bezig in enige tijd: op een week tijd is het aantal vastgestelde besmettingen bijna verdubbeld. ‘Zorgwekkend’, klinkt het bij de hulpverleners.

Ook in andere steden troepten jongeren gisteren samen, zoals Luik, Antwerpen en Leuven. In die laatste twee steden worden voorlopig geen nieuwe maatregelen genomen, in tegenstelling tot in Gent. ‘In Leuven geldt al een verbod op versterkte muziek op het openbaar domein, tenzij je een vergunning hebt’, laat burgemeester Mohamed Ridouani weten. ‘Bovendien is de situatie niet vergelijkbaar met Gent, waar heuse fuiven aan de gang waren. De politie monitort de pleinen en parken, en grijpt gericht in als het nodig is.’

De woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever laat weten dat ‘al sinds november verhoogd toezicht geldt op drukke plaatsen’. ‘We doen aan crowd monitoring en er is verhoogde aanwezigheid op het terrein. De burgemeester volgt het handhaven van de coronamaatregelen dagelijks op met de stedelijke diensten en de lokale politie. We hebben akte genomen van de maatregel in Gent, maar voorlopig is dat in Antwerpen niet aan de orde.’

Jongeren kwamen meer buiten, maar ook gepensioneerden en gezinnen met kinderen vonden deze week goed de weg naar de kust, wat dan weer tot overvolle treinen en perrons leidde. Het stelt de inzet van het Overlegcomité van morgen op scherp. Dat vindt plaats tegen een oncomfortabele achtergrond van enerzijds verslechterende coronacijfers en anderzijds een tanende motivatie om de geldende regels te volgen.