Militair regime Myanmar verbannen van Facebook en Instagram
Generaal Min Aung Hlaing greep op 1 februari de macht in Myanmar. Foto: REUTERS

Facebook heeft alle accounts die verbonden zijn met het Myanmarese leger afgesloten. Dat heeft het platform donderdag laten weten in een communiqué. De militaire junta wordt ook verbannen van Instagram, dat eigendom is van Facebook.

Reden voor de ban is het gebruik van ‘dodelijk geweld’ door het militaire regime tegen pro-democratische manifestanten. ‘De gebeurtenissen sinds de coup van 1 februari, inbegrepen dodelijk geweld, hebben dit verbod noodzakelijk gemaakt’, aldus Facebook.

Het platform meent dat ‘de risico’s om Tatmadaw (zoals het leger van Myanmar wordt genoemd, red.) toe te laten op Facebook en Instagram te groot zijn.’ Eerder had Facebook de distributie van inhoud die door het Myanmarese leger geplaatst werd ingeperkt. De militaire junta heeft nog niet gereageerd op de ban.

Al drie weken betogingen

Intussen blijven de protesten in het Zuidoost-Aziatische land plaatsvinden. Die vinden nu al zo’n drie weken plaats. Donderdag hield het leger studenten in de stad Yangon nog vast op hun universiteitscampus om te vermijden dat die zouden gaan betogen. Op hetzelfde moment konden zo’n duizend mensen die de junta steunen wel samenkomen in het centrum van Yangon. Volgens persagentschap Reuters bedreigden sommigen van hen persfotografen. Ook braken er gevechten uit tussen de pro- en anti-junta demonstranten. De pro-junta demonstranten zouden met stenen hebben gegooid.

Militair regime Myanmar verbannen van Facebook en Instagram
Een supporter van het militaire regime bedriegt anti-coup demonstranten met een scherp object. Zowel pro- als anti-junta betogers kwamen op straat donderdag wat leidden tot verschillende clashes tussen beide groepen. Foto: REUTERS

Er stierven al drie burgers, waaronder de jonge studente Mya Thwe Thwe Khaing, die als eerste slachtoffer een martelarenstatus heeft gekregen, en een politieagent.

Toch reageert het leger terughoudender op de betogingen, vergeleken met de saffraanrevolutie van 2007, die bloedig onderdrukt werd. Toen kwamen honderdduizenden mensen op straat tegen de toenmalige militaire junta. Pas in 2011 deed de democratie haar intrede in Myanmar.

Militair regime Myanmar verbannen van Facebook en Instagram
Zo’n duizend pro-junta demonstranten kwamen op straat. Foto: REUTERS