Vrij onbekende Van Gogh voor het eerst te zien
Scène de rue à Montmartre Foto: rr

Een schilderij van Vincent van Gogh uit zijn Parijse ­periode wordt voor het eerst openbaar tentoongesteld. Het zal in maart worden geveild bij Sotheby’s.

Van Gogh schilderde het doek ­Scène de rue à Montmartre in 1887. Het is nooit eerder tentoon­gesteld, maar wel opgenomen in zeven catalogi van de kunstenaar. Van Gogh maakte het in de periode dat hij in de Parijse buurt Montmartre een appartement deelde met zijn broer Theo, in de rue ­Lepic.

Op het doek is de Moulin à Poivre te zien in het toen nog erg landelijke, maar snel veranderende Montmartre. De molen verdween in 1911.

Een Franse verzamelaar kocht het in 1920 en sindsdien bleef het in handen van dezelfde familie. Het zal worden geëxposeerd in Londen, Amsterdam en Parijs, voor het in maart zal worden geveild bij Sotheby’s.

Het veilinghuis verwacht een verkoopprijs tussen vijf en acht miljoen euro. ‘Er zijn maar heel weinig schilderijen uit Van Goghs Montmartre-periode in privé­handen’, zegt Aurélie Vandevoorde van Sotheby’s in The Guardian. ‘Dat een doek van zo’n kaliber op de markt komt, is een gebeurtenis van eerste orde.’