Opnieuw druk op treinen naar kust, Decaluwé dreigt met sluiting stations
Foto: Brecht Van Maele

Op grote stations is de NMBS opnieuw begonnen met het tellen van de reizigers richting kust, om te grote drukte op de treinen te vermijden. De kustburgemeesters zijn niet te spreken over de te hoge bezettingsgraad op de treinen en ook West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé vraagt een structurele oplossing.

Verschillende treinen richting kust zitten woensdag erg vol. ‘We merken inderdaad dat het drukker is dan op een doordeweekse woensdag’, meldt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. ‘De reden daarvoor moeten we niet ver zoeken: het mooie weer.’

Net zoals afgelopen weekend is het drukteplan daarom in werking getreden: veiligheids­personeel telt de reizigers voor ze het perron op mogen. Dat gebeurt pas als er ook een trein is waar er plaats is voor hen.

Op verschillende stations werd ook omgeroepen dat bepaalde treinen richting kust vol zaten. Zo was er in Gent-Sint-Pieters enkel nog plaats op de trein richting Zeebrugge. ‘We spreiden nu ook proactief in de stations van grote steden als Gent, Leuven en Brussel.’

‘Gezellige drukte’

Voorlopig zijn er geen plannen om extra treinen in te zetten. ‘We zitten aan ons maximale aanbod’, aldus Temmerman. ‘Rond 13 uur vanmiddag werd wel een bijkomende trein ingelegd van Brussel naar Oostende. Dat gebeurde om de reizigers die op dat moment in het station waren zo veel mogelijk te spreiden.’

‘De veiligheidsmaatregelen hebben afgelopen weekend ook gewerkt, er waren geen noemenswaardige incidenten’, aldus Temmerman nog. De woordvoerder roept ook op om de app van de NMBS te raadplegen. ‘Neem eventueel een trein later als je ziet dat de treinen te vol zitten. of kies een andere bestemming.’

Aan de kust zelf valt het ondertussen op de meeste plaatsen mee met de drukte, blijkt uit de kustbarometer. Alleen rond Oostende staat de barometer op ‘gezellig’.

Opnieuw druk op treinen naar kust, Decaluwé dreigt met sluiting stations
Foto: Brecht Van Maele

Aanmeldingssysteem

Volgens de NMBS is er overleg geweest met de lokale politie in Oostende, maar de burgemeester daar is niet te spreken over de drukte: ‘Wij kregen plots bericht dat er zeven treinen met een bezetting van meer dan 100 procent op weg waren richting kust. Dat is onvoorstelbaar en onaanvaardbaar. Wanneer zal men werk maken van een aanmeldingssysteem bij de NMBS om dit soort situaties te vermijden?’, klaagt Bart Tommelein (Open VLD) tegen persagentschap Belga.

Ook in kuststad Blankenberge zijn volle treinen aangekomen. ‘Even voor de eerste drukke trein toekwam bij ons, kregen we melding van de NMBS dat de bezetting tegen de 100 procent lag. Later kwam er zelfs een trein met een bezetting van 130 procent aan. Ik heb in allerijl agenten van een verkeersactie moeten weghalen om in te zetten aan het station’, zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA) aan Belga. Er moesten ook onverwacht opnieuw gemeenschapswachten ingezet worden in de hoofdstraat.

Decaluwé: ‘NMBS moet zich ook aan coronaregels houden’

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé pleit tegenover Belga voor een structurele oplossing voor de drukte op treinen richting kust. ‘Al sinds vorige zomer zijn daar problemen rond en ondanks verschillende overleggen, slaagt de NMBS er niet in om daar haar verantwoordelijkheid in te nemen’, zegt hij.

‘Ook de NMBS moet zich aan de coronaregels houden. Zij moeten erover waken dat de bezetting op de treinen binnen de perken blijft. Komt daar geen verandering in, dan laat ik deurwaarders vaststelling daarvan doen en stap ik naar de rechtbank. Desnoods sluiten we zelfs stations’, besluit Decaluwé.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in