Gedupeerde PV-eigenaars stellen overheid in gebreke
Foto: BELGA

Een groep van 10.500 eigenaars van zonnepanelen eist een volledige compensatie van de Vlaamse overheid.

De PV-eigenaars, die zich hebben verenigd in een Facebook-groep, hebben een advocaat aangesteld om hun dossier te onderzoeken en de overheid in gebreke te stellen. Ze eisen een volledige compensatie van het verlies van de terugdraaiende teller, schrijft De Tijd. Het voordeel van de terugdraaiende teller hebben ze verloren na een arrest van het Grondwettelijk Hof.

Ze verwijzen naar de herhaaldelijke beloftes van Vlaamse ministers dat het voordeel van de terugdraaiende meter voor vijftien jaar gegarandeerd zou blijven. Bovendien is na het arrest van het Grondwettelijk Hof duidelijk dat de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement een fout begingen door een decreet aan te nemen waarvoor ze niet helemaal bevoegd zijn. Na contact met het kabinet-Demir wordt voorlopig alleen een ingebrekestelling gestuurd. Daarna kan een burgerlijke rechtszaak volgen.

Het gaat niet om een zogenaamde class action, waarbij gedupeerde consumenten samen naar de rechter stappen. Dat kan alleen onder leiding van een vereniging die consumentenbelangen verdedigt, zoals Test Aankoop.

Maar Test Aankoop heeft al laten weten dat het geen class action wil opstarten, omdat het een dergelijke rechtszaak kansloos acht. Bovendien heeft de Vlaamse regering al een compensatie uitgewerkt, waarbij PV-eigenaars worden vergoed tot een geschat rendement van vijf procent op hun investering. Wie die compensatie aanvaardt, moet ook afstand doen van alle schadeclaims tegen de Vlaamse overheid.

Voorlopig hebben de 10.500 PV-eigenaars elk 25 euro betaald om hun slaagkansen te laten onderzoeken, een ingebrekestelling te sturen en eventueel een testcase voor de rechtbank te brengen, na mogelijk overleg met de Vlaamse en/of federale overheid. Om daarna individuele schadevergoedingen te krijgen moeten er nieuwe financiële afspraken worden gemaakt.