Mogelijk opnieuw leveringsproblemen AstraZeneca
Foto: REUTERS

Bij vaccinproducent AstraZeneca dreigen verdere leveringsproblemen. Het persagentschap Reuters meldde gisteravond dat Astra­Zeneca in het tweede kwartaal van dit jaar in Europa de helft minder doses levert dan beloofd.

Dat is net de periode waarin de vaccinatiecampagne ook in België op volle toeren zou moeten draaien, onder meer met het ­AstraZeneca-vaccin. Volgens ­Reuters, dat zich baseert op een Europese bron die betrokken is bij de gesprekken met de fabrikant, ­zullen er in plaats van 180 miljoen doses slechts 90 miljoen aan Europa worden geleverd.

Maar het bedrijf zelf ontkende dat in een reactie tegenover de Nederlandse omroep NOS. AstraZeneca zegt dat de helft minder vaccins uit de Europese toeleveringsketen zal komen, maar dat het dat goed zal maken via zijn ‘internationale toeleverings­keten’.

België heeft voorlopig nog geen officiële cijfers over de leveringen van AstraZeneca ontvangen. Omdat de voorbije weken al duidelijk werd dat het bedrijf de beloftes niet nakwam, hield de taskforce vaccinaties al rekening met slecht nieuws voor het tweede kwartaal. De snelheid van de campagne in die periode zal ook afhangen van de aantallen die Johnson&Johnson dan kan leveren. Daarover wordt half maart duidelijkheid verwacht.

Ook op korte termijn levert ­AstraZeneca minder dan verwacht. Volgende week gaat het om 21.600 doses, terwijl er 90.161 waren beloofd. De week daarna zouden er dan weer veel meer komen, maar te weinig om te compenseren. De leveringen van Moderna zijn compleet onvoorspelbaar.

Bijsturing

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) had dinsdag al verkondigd dat de vaccinatieplanning moest worden bijgestuurd door vertraagde leveringen van de vaccinproducenten. ‘AstraZeneca heeft gisterenavond opnieuw laten weten, al voor de zoveelste keer op rij, dat ze het aantal vaccins zullen verminderen de komende weken’, reageerde Beke misnoegd.

In een late schriftelijke reactie dinsdagavond zegt AstraZeneca dat het constant zijn leveringsschema herbekijkt en de Europese Commissie hier op wekelijkse basis over informeert. ‘Omdat we zo ongelofelijk hard werken om de productiviteit van onze Europese bevoorradingsketen te verhogen, en al het mogelijke doen om gebruik te maken van de wereldwijde bevoorradingsketen, zijn we hoopvol dat we in staat zullen zijn om onze leveringen meer in lijn te brengen met de vooropgestelde verkoopsovereenkomst’, klinkt het.

AstraZeneca had eind januari verrassend aangekondigd dat de producent in het eerste trimester slechts 31 miljoen doses zou leveren, in plaats van 80 miljoen. Na druk van de Commissie zei het bedrijf voor eind maart nog 9 miljoen extra doses te zullen leveren. Het is echter nog niet duidelijk of die toezegging ook waargemaakt zal worden.

Kama Beweegt: een spuitje van een cent