Uefa schrapt ook EK’s U19: ‘Gezondheid en veiligheid op de eerste plaats’
Slecht nieuws voor de jonge Duivels (foto: Koni De Winter). Foto: BELGAIMAGE

De Europese kampioenschappen bij de mannen en de vrouwen voor min 19-jarigen van later dit jaar worden vanwege de coronapandemie afgelast, zo maakte de Europese Voetbalconfederatie Uefa dinsdag bekend.

Eerder werd onder meer ook al het EK U19 van vorig jaar afgelast en werden de EK’s U17 voor dit jaar van de kalender gehaald. ‘Het is spijtig dat jeugdcompetities niet kunnen doorgaan, maar de gezondheid en veiligheid van de jonge spelers komen op de eerste plaats’, zo klinkt het in een mededeling.

Het Uitvoerend Comité van de Uefa is van oordeel dat het gezien de huidige coronamaatregelen en reisrestricties te moeilijk zou worden om de toernooien te organiseren.

Bij de mannen waren de jonge Duivels in de eerste kwalificatieronde ingedeeld in een groep met bekerhouder Spanje, Finland en de Faeröer. Die wedstrijden zouden van 24 tot 30 maart in België gespeeld worden. Het EK zelf zou begin juli in Roemenië plaatsvinden. Bij de vrouwen was dat eind juli in Wit-Rusland. De Belgische U19 zat als organisator in een kwalificatiegroep met Zweden, Azerbeidzjan en Cyprus (5-13 april).