Genezen van kanker als kind, nu als jongste Amerikaanse naar de ruimte
Hayley Arceneaux. Foto: AFP

De Amerikaanse Hayley Arceneaux wordt met haar 29 jaar de jongste Amerikaanse ooit in de ruimte. Tegen het einde van het jaar zal ze met SpaceX Falcon 9, de eerste vlucht van het bedrijf van Elon Musk met alleen maar ruimtetoeristen aan boord, de ruimte ingaan.

In het dagelijkse leven is Arceneaux een doktersassistente in St. Jude Children’s Research Hospital in Memphis, Tennessee. Ze verdient lang niet genoeg voor de trip, want vooralsnog blijft een ruimtereis onbetaalbaar voor gewone stervelingen. Maar miljardair Jared Isaacman, die de eerste vlucht volledig boekte, geeft twee van de vier zetels in de SpaceX Falcon 9 weg. En één zitje voor de reis rond de aarde moest volgens de weldoener gaan naar een zorgkundige die hoop symboliseert.

Omdat Hayley Arceneaux op haar tiende zelf kanker overwon en nu kinderen met kanker helpt in het ziekenhuis waar ze zelf genas, is zij volgens Isaacman de geschikte kandidaat. De andere zetel in het ruimteveer zal gaan naar de winnaar van een loterij waarmee geld wordt ingezameld voor het kinderziekenhuis waar de ruimtetoeriste in spe werkt.

De ruimtereis zou in het laatste kwartaal van dit jaar plaatsvinden. Tijdens de meerdaagse missie zal de crew in een baan rond de aarde draaien om uiteindelijk weer in zee te landen voor de kust van Florida.