Echtgenote van drugsbaron El Chapo gearresteerd
Emma Coronel Aispuro ten tijde van het proces tegen haar echtgenoot, in 2019. Foto: REUTERS

De vrouw van de beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán is maandag gearresteerd op de luchthaven Dulles International Airport in de staat Virginia, in de buurt van Washington D.C. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij een drugsnetwerk, aldus de Amerikaanse autoriteiten.

De 31-jarige Emma Coronel Aispuro, die zowel de Amerikaanse als de Mexicaanse nationaliteit heeft, moet dinsdag voor een federale rechter verschijnen. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij het importeren van cocaïne, methamfetamine, heroïne en marihuana naar de Verenigde Staten. Daarnaast zou ze hebben meegewerkt aan twee ontsnappingspogingen van haar man uit een Mexicaanse gevangenis in 2015 en 2016.

Haar 63-jarige echtgenoot, medeoprichter van het Sinaloa-kartel en destijds beschouwd als de machtigste drugshandelaar ter wereld, werd in 2019 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij zit zijn straf uit in een strengbewaakte gevangenis in de Amerikaanse staat Colorado.

Coronel Aispuro huwde de drugsbaron in 2007, toen ze amper achttien jaar oud was en hij al op de vlucht was voor de autoriteiten. Ze hebben samen twee dochters, een tweeling van negen jaar oud. Ze bleef haar echtgenoot ook steunen tijdens diens proces, hoewel de aanklagers aantoonden dat El Chapo er meerdere liefdesrelaties op nahield. Ze lanceerde in 2019 een eigen kledinglijn, en verscheen ook in een Amerikaanse realityshow over maffiafamilies.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig