‘Metaalmoeheid’ aan basis van problemen met Amerikaanse Boeing
Foto: via REUTERS

De explosie van de motor van een vliegtuig van Boeing is wellicht te wijten aan slijtage van een van de motorbladen. Tot die conclusie komen de Amerikaanse inspectiediensten.

Een Boeing 777-220 met Pratt & Whitney PW4000-motoren van United Airlines kwam enkele minuten na vertrek uit de stad Denver al in de problemen. De rechtermotor ontplofte en brokstukken kwamen op de grond terecht. De piloten konden rechtsomkeer maken en niemand raakte gewond. Maar het voorval doet twijfels rijzen over de betrouwbaarheid van het toestel.

Een onderzoek National Transportation Safety Board (NTSB) toont aan dat een van de motorbladen ‘metaalmoeheid’ vertoonde. Het stuk brak af, en dat richtte de ravage aan.

Wereldwijd staan nu 128 toestellen met hetzelfde type motor aan de grond. Wanneer zij weer in gebruik zullen genomen mogen worden, is nog niet duidelijk.

Het incident komt er amper 4 weken nadat de Europese luchtvaartautoriteit Easa eindelijk het licht weer op groen had gezet voor de Boeing 737 Max. Die werd sinds maart 2019 aan de grond gehouden na twee crashes in enkele maanden, waarbij 346 doden vielen.