Europa tikt België op de vingers voor reisbeperkingen
Foto: EPA-EFE

De Europese Commissie vraagt ons land om meer uitleg over de opgelegde reisbeperkingen. Volgens de commissie waren ‘minder restrictieve maatregelen’ ook mogelijk om de volksgezondheid te beschermen. De regering heeft nu tien dagen de tijd om met een antwoord te komen.

Concreet heeft de EU vragen over het ogenschijnlijk ontbreken van een rechtvaardigingsgrond voor de verlenging van het verbod op niet-essentiële reizen tot 1 april. De brief is ondertekend door Salla Saastamoinen, de directeur-generaal van het directoraat-generaal Justitie bij de Commissie. ‘In het geval van het door België opgelegde reisverbod, is de Commissie van oordeel dat minder restrictieve maatregelen mogelijk waren geweest om de volksgezondheid te beschermen’, schrijft ze.

Saastamoinen benadrukt dat voor de verlenging van het reisverbod ‘geen enkele reden’ gegeven werd. Bovendien werd die beslissingen weken genomen voor het initiële reisverbod, dat tot 1 maart gold, af zou lopen.

Behalve België kregen ook Duitsland en nog vier andere Europese lidstaten een brief van de Commissie naar aanleiding van de beperkingen op het vrij verkeer dat ze naar aanleiding van de coronacrisis hebben ingesteld.

Met de kritiek van de Commissie zwelt de druk om een aanpassing van de regel alleen maar verder aan. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zei dit weekend nog dat het ‘moeilijk wordt om dit te blijven handhaven’. ‘In een Europese Unie, waar je werkt met open grenzen, is het heel moeilijk om ze dicht te houden. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zei ook al dat het reisverbod moet verdwijnen als het niet ‘extreem noodzakelijk is’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in