Trump moet belastingaangiften vrijgeven, beslist Hooggerechtshof
Foto: AFP

Ondanks zijn jarenlange verzet, moet de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zijn belastingaangiften en andere financiële informatie vrijgeven in het kader van een strafrechtelijk onderzoek. Door die uitspraak van Hooggerechtshof kan de openbaar aanklager uit New York City het strafrechtelijk onderzoek eindelijk voeren.

De procureur van Manhattan en de Democraten in het Congres proberen al jaren de fiscale aangiften van voormalig president Trump te bemachtigen, uit de periode dat hij nog vastgoedmagnaat en presidentskandidaat was. Die laatste weigert met alle macht de informatie vrij te geven - zoals de traditie nochtans gebiedt. Trump was de eerste president sinds Richard Nixon die zijn belastingaangifte niet vrijgeeft. Hij wilde zich beroepen op zijn immuniteit als president, maar in juli vorig jaar werd die claim van immuniteit verworpen door het Hooggerechtshof.

Het hof vond dat de president niet aan andere standaarden moest voldoen dan gewone burgers. ‘De president is noch absoluut onschendbaar voor strafrechtelijke dagvaardingen van de staat die zijn privépapieren opvragen noch heeft hij recht op een verhoogde bescherming’, aldus de toelichting van de conservatieve opperrechter John Roberts bij het oordeel. Zeven rechters stemden voor, twee stemden tegen.

Terug naar federale rechtbank

Het Hooggerechtshof liet echter nog een opening door te vermelden dat Trump de dagvaarding voor lagere rechtbanken kon aanvechten. Maar in oktober 2020 oordeelde een federale rechtbank dat Trump de documenten ter beschikking moest stellen aan een grand jury, samengebracht door de Democraat Cyril Vance, de openbaar aanklager in Manhattan.

Maar de advocaten van Trump brachten de zaak opnieuw naar het Hooggerechtshof, met de vraag om de uitspraak van de federale rechtbank on hold te zetten, met als argument dat de documenten niet vertrouwelijk zouden worden behandeld. ‘Zelfs als de openbaarmaking beperkt blijft tot de grand jury en de openbare aanklagers, de vertrouwelijkheid van die documenten zal voor altijd verloren gaan zodra de documenten worden overhandigd.’

Het Hooggerechtshof is die redenering dus niet gevolgd, Trump moet alle documenten ter beschikking aan Vance. In eerste instantie spitste het onderzoek zich toe op een overschrijving voor Trumps campagne in 2016. Het geld zou gediend hebben om zwijggeld te betalen aan de porno-actrice Stormy Daniels, maar dat is in overtreding met de wet op de financiering van verkiezingscampagnes. Het onderzoek bleek nadien echter veel breder te gaan en ook te onderzoeken of Trumps ondernemingen zich niet hebben schuldig gemaakt aan onder meer belastingfraude. Vance wil daarom belastingaangiftes van Trump en zijn ondernemingen voor de periode 2011-2018 inzien. Het gaat vooral om documenten en aangiftes uit de tijd dat de president actief was als vastgoedmagnaat.

Als de audit van de belastingteruggave negatief uitvalt voor Trump, bestaat de kans dat hij meer dan 100 miljoen dollar aan de fiscus moet terugbetalen.