Legendarisch electroduo Daft Punk split
Foto: © Raymond Lemmens

Het Franse danceduo Daft Punk stopt ermee. Dat laten ze weten in een video van niet minder dan 8 minuten getiteld ‘Epilogue’, een fragment van hun film Electrorama uit 2006. Een reden voor de breuk is niet bekend.

Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo trekken na 28 jaar de stekker uit Daft Punk. De twee richtten de band op in 1993. Hun eerste album Homework brachten ze pas in 1997 uit. Het zette de twee meteen op de kaart, met onvergetelijke nummers als ‘Around the world’ en ‘Da funk.’

Opvolger Discovery uit 2001 duwde het duo van populair naar iconisch. Hun kenmerkende robotoutfits droegen daar zeker toe bij. Op het album verschenen hits als ‘One more time’ en ‘Harder, better, faster, stronger’. Onvergetelijk zijn ook de videoclips bij die plaat: korte maar heerlijke anime-afleveringen die samen de uiterst amusante film Interstella 5555 vormen.

In 2005 volgde de derde langspeler van de groep, Human after all en in 2010 de soundtrack voor Tron: Legacy. Een vierde albom volgde twintig jaar na het prille begin: Het duo liet in 2013 het album Random access memories los op de wereld.

Het werd een commercieel succes, verscheen als enige album van de groep op nummer 1 in de US Billboard 200, ging platinum en haalde drie Grammy awards in 2014, waaronder ‘album van het jaar’. De hitsingle ‘Get lucky’ op het album voegde daar nog twee Grammy’s aan toe. De samenwerking met Pharrell Williams leverde ook nog ‘Lose yourself to dance’ op.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig