In Israël zijn alle stranden aan de Middellandse Zee voor onbepaalde tijd afgesloten, nadat er op honderden kilometers strand tonnen teer waren aangespoeld. De overheid noemt het een van de ergste milieurampen waar het land al mee te maken heeft gehad.

‘De enorme hoeveelheid teer die de afgelopen dagen op de kusten van het zuiden tot het noorden van Israël is verschenen, veroorzaakt een van de meest ernstige ecologische rampen die ons land ooit heeft getroffen’, klonk het bij de overheidsinstantie verantwoordelijk voor de natuur en de parken in Israël. ‘Van 190 kilometer strand die Israël rijk is, werd 170 kilometer getroffen door de ecologische ramp’, schreef ze zondag op haar Facebookpagina. ‘Het is nog niet voorbij en er blijft teer bijkomen op de kusten.’

Volgens Israël is een groot olielek op een onbekende plek op zee de reden van de vervuiling, die woensdag voor het eerst werd opgemerkt. Door een winterstorm was het moeilijker om het teer te zien opkomen in de zee, stellen autoriteiten. Als dat wel was gebeurd, had mogelijk vermeden kunnen worden dat het goedje aan land was gekomen.

Het ministerie van Milieubescherming vermoedt dat een tanker olie is verloren, bericht de krant Haaretz. Er worden nu pogingen ondernomen om dat schip te traceren.

Zeldzame slakken

Er zijn al meerdere dieren na contact met het teer gestorven. Het gaat om verschillende vogels en zeeschildpadden die gevonden werden met de zwarte kleverige stof over zich. Andere zeeschildpadden konden wel nog gered worden. Een aangespoelde walvis zou volgens onderzoekers overleden zijn, nadat het dier teer had binnengekregen.

Stranden in Israël gesloten na olielek: ‘Een van de ergste ecologische rampen ooit’ in het land
Een vrouw houdt een dode vis vast waarvan ze de teer heeft afgekuist. Foto: AP

Er wordt verder gevreesd voor het voortbestaan van een zeldzame slakkensoort, de Dendropoma Petraeum. De soort werd pas onlangs herontdekt, nadat hij een kwart eeuw niet gezien werd.

Vrijwilligers

Afgelopen weekend hielpen duizenden militairen en vrijwilligers de olieresten van de stranden te halen. Door de giftige dampen die daarbij werden ingeademd, moesten sommigen van hen naar het ziekenhuis. Daarop concludeerden de autoriteiten dat de stranden beter gesloten konden worden. Militairen komen nu volledig ingepakt de stranden schoonmaken.

Stranden in Israël gesloten na olielek: ‘Een van de ergste ecologische rampen ooit’ in het land
Israëlische soldaten moeten zich uit veiligheidsoverwegingen volledig inpakken wanneer ze de stranden proper maken. Foto: AP

Het schoonmaken van de stranden kan omgerekend miljoenen euro’s kosten en jaren duren. Indien gevonden wordt welk schip verantwoordelijk is voor de ramp, kan Israël juridische stappen nemen.

Premier Benjamin Netanyahu looft het werk van het ministerie van Milieubescherming, maar verschillende milieuorganisaties denken daar anders over. In een gezamenlijke persconferentie stellen ze dat het ministerie te weinig budget heeft en dat de wetgeving veranderd moet worden zodat dergelijke milieurampen voorkomen kunnen worden.

Op Twitter liet de Israëlisch Milieuminister Gila Gamliel weten dat er alles aangedaan wordt ‘om degenen die verantwoordelijk zijn voor de ramp te vinden’.

Stranden in Israël gesloten na olielek: ‘Een van de ergste ecologische rampen ooit’ in het land
Dit weekend kwamen honderden vrijwilligers de stranden schoonmaken. Enkelen van hen belanden echter in het ziekenhuis doordat ze giftige stoffen hadden ingeademd. De overheid heeft daarop de stranden gesloten. Foto: AP
Stranden in Israël gesloten na olielek: ‘Een van de ergste ecologische rampen ooit’ in het land
Een mand houdt teer vast die hij op het strand vond. Foto: AP