Familie Malcolm X vraagt heropening van onderzoek naar zijn moord
Foto: AP

De dochters van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenactivist Malcolm X hebben de heropening gevraagd van het onderzoek naar zijn moord. Een nieuwe getuigenis brengt de politie van New York (NYPD) en de federale politiedienst (FBI) in opspraak. Een woordvoerder van het parket van Manhattan zegt dat ze het dossier ‘aan het bekijken is’.

Op een persconferentie werd zaterdag een geschreven brief voorgesteld van een voormalige New Yorkse politieagent die intussen overleden is. Hij beschuldigt de ordediensten, de NYPD en de FBI, van medeplichtigheid bij de moord op Malcolm X.

Familie Malcolm X vraagt heropening van onderzoek naar zijn moord
Foto: AFP

Volgens de neef van de voormalige zwarte undercoveragent Raymond Wood benaderde hij op vraag van zijn overste de entourage van Malcolm X. Hij zou twee van zijn lijfwachten in de val gelokt hebben om misdrijven te plegen, met als gevolg dat ze een paar dagen voor de moord gearresteerd werden.

Op 21 februari 1965, 55 jaar geleden, moest Malcolm X het dus zonder die twee mannen stellen toen hij voor een toespraak afzakte naar de Audubon Ballroom, een zaal in het noorden van Manhattan. Malcolm X, die in het echt El-Hajj Malik El-Shabazz heette, werd er door drie schutters neergeschoten. De gewezen politieagent, die erop stond dat zijn getuigenis pas na zijn dood bekend werd gemaakt, zei dat de NYPD en de FBI sommige elementen uit het onderzoek geheimhielden. De twee diensten zouden Malcolm X dood gewild hebben.

Familie Malcolm X vraagt heropening van onderzoek naar zijn moord
Foto: BELGAIMAGE

Netflix-documentaire

In februari 2020, na de uitzending van de documentaire ‘Who killed Malcolm X?’ op Netflix, vroeg de procureur van Manhattan, Cyrus Vance, aan zijn teams al om het dossier te herbekijken. Ze moesten nagaan of het onderzoek al dan niet heropend moest worden.

De politie van New York reageerde zondag dat ze ‘alle archieven over deze zaak’ aan de procureur heeft overgemaakt. De NYPD ‘blijft ter beschikking staan om op welke manier dan ook bij te dragen aan het onderzoek’. De FBI wou geen commentaar kwijt.

‘Elk element dat ons in staat stelt om de waarheid over deze vreselijke tragedie beter te begrijpen, zou zorgvuldig onderzocht moeten worden’, zei Ilyasah Shabazz, een van de drie dochters van Malcolm X, die aanwezig was op de persconferentie.

Familie Malcolm X vraagt heropening van onderzoek naar zijn moord
Ilyasah Shabazz (midden) en haar twee zussen op de persconferentie. Foto: AFP

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig