Israël versoepelt met speciale pas voor gevaccineerden
Foto: EPA-EFE

Israël verlicht zondag de coronabeperkingen. Inwoners die zijn gevaccineerd of hersteld van de ziekte kunnen weer naar sportscholen, hotels, theaters en sportevenementen.

Israël kan het zich veroorloven om een reeks maatregelen te versoepelen. Zo kunnen vanaf zondag, vandaag, 1,2 miljoen kinderen weer naar school. Ook markten, winkels en winkelcentra gaan weer open. Met een Groene Pas die ze kunnen laten zien op een app van het Ministerie van Gezondheid krijgen 3,2 miljoen burgers toegang tot een reeks versoepelingen: ze kunnen weer naar de sportschool, hotels, theaters en sportevenementen.

‘Je kan wel spreken van een opgewekt Israël deze ochtend’, zei correspondente Ankie Rechess vanuit Israël in het Radio 1-programma De Ochtend. ‘

Winkelcentra, musea, bibliotheken en gebedshuizen zijn ook weer open voor niet-gevaccineerden. Afstand houden en het dragen van een mondmasker blijft wel verplicht. Synagogen, moskeeën en kerken mogen de helft van het normale aantal bezoekers binnen laten.

De gedeeltelijke heropening van de economie komt een jaar na vaststelling van de eerste coronabesmetting in Israël. Volgende maand wil de regering nog meer beperkingen schrappen.

Israël ligt ver voorop met vaccineren. Ongeveer de helft van de bevolking heeft minstens één dosis gekregen. Een op de drie Israëli’s heeft al twee prikken gehad.