‘Gezellig druk’ in Antwerpen, maar ook tientallen corona-pv’s
Onder andere aan de Scheldebocht moest de politie tussenkomen. Foto: rr

De Antwerpenaar had nood aan buitenlucht, zoveel is zaterdag duidelijk geworden. Het was druk in de binnenstad, op sommige plekken té druk. Al bleven grote incidenten volgens de politie uit, toch moest op enkele plaatsen worden ingegrepen.

De eerste lentezon, op een zaterdag dan nog, deed de Antwerpse pleinen, parken, kaaien en straten massaal vollopen. Volgens de Antwerpse politie deden zich geen grote incidenten voor en was het vooral ‘gezellig druk’, maar toch werden heel wat mensen geverbaliseerd.

Onder andere op de zaterdagmarkt op het Theaterplein beslisten de stewards van de stad Antwerpen rond 15.15u, drie kwartier vóór het officiële einde van de markt, dat er te veel volk samen was en dat het daarom beter was om de markt af te sluiten.

‘Gezellig druk’ in Antwerpen, maar ook tientallen corona-pv’s
Drukte op het Theaterplein. Foto: ATV

Enkele marktkramers zijn het grondig oneens met die beslissing. ‘Rondom de markt stonden groepjes met te veel mensen drankjes te drinken, maar op de markt was bijna niemand’, zegt marktkraamster Thajana Van Hal. ‘Echt ridicuul dat de markt werd afgesloten. Verschillende klanten die bestellingen hadden gemaakt, mochten niet tot bij ons komen. We hebben onze inkomsten nodig na vorig jaar.’

Ook sommige klanten konden de beslissing niet pruimen. Op de Graanmarkt kwam het tot een hoog oplopende discussie tussen een bezoeker die de toegang werd geweigerd, de stewards én de politie. Uiteindelijk werd de man bestuurlijk aangehouden, bevestigt de politie.

Feestjes aan Scheldebocht

Ook aan de Scheldebocht liep het even de spuigaten uit. Honderden jongeren waren er samengekomen met drank en muziek, en op amateurbeelden is te zien dat er van afstand of mondmaskers geen sprake is. De politie ging met meerdere combi’s ter plaatse.

‘We hebben inderdaad melding gekregen van feestjes daar. Wie zich niet aan de regels hield, dus geen afstand hield of geen mondmasker bij zich had, werd geverbaliseerd’, zegt woordvoerder Wouter Bruyns van de lokale politie van Antwerpen.

Hoeveel pv’s er zaterdag exact werden uitgeschreven, kan de politie nog niet zeggen, maar dat loopt makkelijk in de tientallen.