Tommelein vraagt om ook zondag centrum Oostende te mijden
Foto: BELGA

Na een drukke dag aan de Belgische kust is de terugkeer van de dagjestoeristen met de trein relatief rustig verlopen, meldt de NMBS. In Oostende riep burgemeester Tommelein zaterdagnamiddag op om niet meer naar zijn stad af te zakken, en hij vraagt om ook zondag het centrum te mijden.

Door het zonnige en zachte weer was het drukker op verschillende treinen, niet enkel naar de kust maar bijvoorbeeld ook naar Antwerpen en de Ardennen. De NMBS houdt dit weekend tien treinen stand-by op een aantal strategische plaatsen. Die kan de maatschappij snel inzetten als het ergens te druk wordt. Er was ook extra veiligheidspersoneel in de stations.

Volgens NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman hebben die maatregelen gewerkt. ‘Het is al bij al goed verlopen. Er waren geen grote incidenten. Veiligheidsmensen en treinpersoneel hebben goed gewerkt’, zegt hij. De spoorwegmaatschappij blijft reizigers wel aanraden om de NMBS-app te checken voor vertrek. In die app is te zien hoe druk het in een bepaalde trein is.

De politie van Oostende riep zaterdagnamiddag op om niet meer naar de kuststad af te zakken. Alle centrumparkings waren volzet. ‘Op een bepaald moment moeten wij het signaal geven dat de stad vol is’, aldus Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) op Radio 1. ‘Er zijn geen restaurants en cafés open en dus bevinden de mensen zich allemaal op de populaire plekken. Het is niet verstandig om daar naartoe te gaan.’

Tommelein vraagt bezoeker om ook zondag het stadscentrum te mijden. ‘Oostende is groot genoeg dus ik wil mensen vragen om de rustigere plaatsen op te zoeken en niet allemaal samen naar het centrum te komen.’ Oostende zal zondag ook nog eens een aantal extra stewards inzetten, bovenop de extra’s die zaterdag al voorzien waren. Ook zullen auto’s sneller worden omgeleid naar randparkings.

Ook in onder andere Koksijde, Nieuwpoort, De Haan en Blankenberge was het zaterdagnamiddag volgens de kustbarometer druk. In die laatste kustgemeente kwam de uittocht pas laat op gang. ‘De NMBS weigerde enkele reizigers omdat de treinen te vol zaten. Die mensen bleven dan even staan in ons station. Al bij al was het een drukke dag maar het was beheersbaar. Nergens waren er incidenten en de mensen hielden zich goed aan de regels, aldus burgemeester Daphné Dumery (N-VA).