Rechtbank verklaart Navalni schuldig aan smaad
Navalni moest zaterdagochtend ook al voor de rechtbank verschijnen. Foto: AP

Alexej Navalni is voor een rechtbank in Moskou veroordeeld voor smaad. Hij moet een boete van 850.000 roebel (ongeveer 9.500 euro) betalen. Eerder zaterdag werd een andere straf van de 44-jarige Kremlincriticus, voor het schenden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling, met anderhalve maand ingekort.

Navalni moest terechtstaan voor beledigingen aan het adres van een 94-jarige oorlogsveteraan uit de Tweede Wereldoorlog. De bekende Russische opposant had via internet scherpe kritiek geuit op een videoboodschap waarin Russen zich uitspraken voor de grondwetswijzigingen die het Kremlin wilde doorvoeren. Navalni had de mensen die in de clip te zien waren - onder wie dus ook de oorlogsveteraan - ‘verraders’ genoemd.

Navalny heeft zich tijdens het proces herhaaldelijk beroepen op zijn recht op vrije meningsuiting. Hij benadrukte dat hij de oudere man had bekritiseerd als hoofdrolspeler in de video, maar niet om zijn veteranenstatus. Hij noemt de 94-jarige een ‘marionet’ in een politiek gemotiveerd proces.

In haar vonnis beklemtoonde rechter Vera Akimova dat de veteraan geen verrader is, omdat het ministerie van Binnenlandse Zaken hem niet als landverrader of spion heeft bestempeld.

De boete die Navalni moet betalen komt overheen met zowat het dubbele van het gemiddelde jaarsalaris in Rusland.

Strafvermindering

Een rechtbank in beroep bevestigde eerder zaterdag nog de celstraf die Navalni begin februari kreeg voor het scheden van de voorwaarden van zijn invrijheidstelling. Waar de gevangenisstraf oorspronkelijk 3,5 jaar bedroeg, werd die nu wel met anderhalve maand ingekort.

Zijn advocaten gaven voor het beroep al te kennen dat een eerder huisarrest van 10 maanden zou worden afgetrokken van de straf, waardoor de regeringscriticus 2 jaar en 8 maanden naar de gevangenis zou moeten. Daar gaat nu dus nog eens anderhalve maand af. Navalni zou volgende week al naar een gevangenis worden overgebracht, berichtten Russische staatsmedia, maar een exacte datum wordt niet genoemd.

Navalni zou zijn voorwaarden na een eerdere veroordeling hebben geschonden tijdens zijn verblijf van vijf maanden in Duitsland. Daar herstelde hij van een vergiftiging met novitsjok, die aan Russische geheime agenten wordt toegewezen. Tegenstanders noemden het proces politiek gemotiveerd.