Het gewelddadige protest tegen de arrestatie van rapper Pablo Hasél blijft duren. Vrijdagavond waren er voor de vierde nacht op rij rellen in verschillende steden in Spanje. Hasél is veroordeeld wegens belediging van het koningshuis en verheerlijking van geweld.

Vooral in de Catalaanse hoofdstad Barcelona was er vrijdag protest, maar ook in andere steden in de regio waar Hasél geboren is. In het centrum van Barcelona richtten betogers opnieuw barricades op met afvalcontainers, om die in brand te steken.

Volgens mediaberichten plunderen ze ook enkele winkels. Politie werd bekogeld met stenen, flessen en andere projectielen. De politie trad op met wapenstokken. In Barcelona zouden vier betogers opgepakt zijn, in Girona twee, bericht tv-zender RTVE, op basis van de Catalaanse overheid. Het protest duurde tot iets voor middernacht.

Vierde onrustige nacht in Spanje na arrestatie rapper Hasél
Foto: Isopix

De 32-jarige rapper, die in het echt Pablo Rivadulla Duró heet, werd dinsdag opgepakt, nadat hij geweigerd had om een gevangenisstraf van negen maanden uit te zitten. Hij werd niet alleen veroordeeld voor het beledigen van het koningshuis in songteksten en tweets, maar ook voor de verheerlijking van geweld, wat gezien het verleden van gewelddadige aanslagen door de Baskische terroristische organisatie ETA erg gevoelig ligt in Spanje.

Vierde onrustige nacht in Spanje na arrestatie rapper Hasél
Foto: Isopix

De Spaanse premier Pedro Sánchez mengde zich vrijdag in het debat. De Spaanse regering ‘zal zich tegen elke vorm van geweld verzetten’, zei hij in een korte toespraak. Tegelijk gaf Sánchez tekortkomingen toe. De Spaanse democratie staat voor ‘de opdracht de vrijheid van meningsuiting te vergroten en te verbeteren’.

De kleine linkse coalitiepartner UP (Unidas Podemos) had de rellen niet veroordeeld en werd bovendien verweten het geweld nog aan te wakkeren. De regering wil de wet snel wijzigen, zodat in gevallen zoals bij de rapper geen gevangenisstraf meer wordt gegeven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig