Koninklijke familie Dubai ontkent prinses te gijzelen
Prinses Latifa al-Maktoem Foto: AP

De verdwenen prinses Latifa al-Maktoem ‘maakt het goed’ en ‘krijgt thuis verzorging’. Dit zegt de koninklijke familie van Dubai vrijdag in een verklaring via de Britse ambassade. Ze beklemtoont ook dat de 35-jarige prinses niet door haar vader, de emir van Dubai, wordt gegijzeld, zoals zij zelf zegt in een dinsdag uitgelekte video.

De prinses krijgt volgens de verklaring niet alleen verzorging van haar familie maar ook van medisch personeel. ‘Ze wordt steeds beter en we hebben hoop dat ze wanneer de tijd rijp is, terugkeert in het publieke leven’, luidt de verklaring van het hof.

‘In reactie op alle berichten in de media over Latifa willen we iedereen die bezorgd was om haar welzijn bedanken, hoewel de verhalen absoluut niet laten zien hoe de situatie werkelijk is’, klinkt het. In de video’s, die de prinses stiekem voor haar vrienden zou hebben opgenomen, vertelde Latifa onder meer dat ze tegen haar wil werd vastgehouden en vreest voor haar leven.

Wat er dan wel aan de hand is, blijkt niet uit de verklaring. Foto’s en video’s die bewijzen dat ze nog leeft zijn niet vrijgegeven. De Verenigde Naties hadden de Verenigde Arabische Emiraten gevraagd om bewijs dat de 35-jarige prinses, van wie al jarenlang niets is vernomen, nog leeft. Haar vrienden hadden de VN verzocht aandacht aan de zaak te besteden.

De prinses probeerde haar vaderland in 2018 per boot te ontvluchten. Elitetroepen zouden haar toen hebben gedrogeerd en teruggehaald. In een video vertelt ze dat de autoriteiten haar daarna opsloten in een villa waar ze onder politiebewaking staat. Latifa zou de filmpjes stiekem met een telefoon hebben gemaakt voor haar vrienden. De prinses stopte na enige tijd met het sturen van filmpjes.

De prinses had voor haar vluchtpoging in 2018 ook al een videoboodschap opgenomen. Die verscheen later op YouTube. ‘Als je deze video ziet, is dat niet goed. Dan ben ik dood of zit ik in een hele, hele, hele slechte situatie’, waarschuwde ze toen.