600 Vlamingen kregen te vroeg uitnodiging voor vaccinatie
In principe zou alleen zorgpersoneel een uitnodiging ontvangen mogen hebben. Foto: BELGA

Zowat 600 Vlamingen zijn de voorbije dagen ten onrechte al uitgenodigd om zich te laten vaccineren. Dat komt door een fout in de selectiefilter van het systeem dat de uitnodigingen verstuurt. Deze personen zullen hun vaccinatie wel op de voorgestelde datum ontvangen.

Dat meldt VTM Nieuws en wordt door het Agentschap Zorg en Gezondheid. De uitnodiging voor vaccinatie wordt normaal op verschillende manieren verstuurd: sowieso via brief, maar, als die contactgegevens beschikbaar zijn, ook per sms of per mail. Omdat het afgelopen week snel moest gaan, werd voor volgende week gekozen om enkel eerstelijnszorgverleners uit te nodigen waarvan een mail en gsm-nummer beschikbaar was.

In sommige regio’s waren daar echter niet genoeg eerstelijnszorgverleners bij, waardoor het systeem ook al mensen uitnodigde uit de brede bevolking. Eerstelijnszorgverstrekkers waarvan het gsm-nummer of e-mailadres niet gekend was, kregen dus nog geen uitnodiging. Het probleem is voor toekomstige uitnodigingen wel al opgelost.

Niet afbellen

In totaal gaat het om iets meer dan 600 Vlamingen die daardoor ‘onterecht’ werden uitgenodigd voor de vaccinatie, op een totaal van 20.000 uitnodigingen, aldus Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

‘Die 600 mensen afbellen of allemaal een mail sturen om hen te zeggen dat ze toch niet mogen komen, zou niet efficiënt zijn’, vertelt Moonens, die benadrukt dat het euvel ook niet voor problemen zal zorgen in het vaccinatieproces.