Renault lijdt verlies van acht miljard euro in 2020
Foto: EPA-EFE

De Franse autobouwer Renault heeft vorig jaar een verlies geleden van acht miljard euro, ten gevolge van de coronacrisis. Dat heeft Renault vrijdagochtend bekendgemaakt.

Dieprode cijfers bij zijn Japanse partner Nissan, waarin Renault een belang van 43,4 procent heeft, wogen op de resultaten van Renault. In 2019 was er nog een klein verlies van 141 miljoen euro.

De omzet daalde vorig jaar met 21,7 procent tot 43,47 miljard euro. De autogroep wist tijdens de tweede jaarhelft de impact te beperken, met een daling van de omzet met slechts 8,9 procent en een nettoverlies van 660 miljoen euro.

De verkoop daalde vorig jaar met 21,3 procent, tot minder dan drie miljoen verkochte wagens. Renault heeft al de afbouw van wereldwijd 15.000 banen aangekondigd en kostenbesparingen ten belope van 3 miljard euro.

Topman Luca de Meo waarschuwt vrijdag dat 2021 een moeilijk jaar wordt, ‘met onzekerheden rond de gezondheidscrisis en de bevoorrading van elektronische componenten’. De topman geeft geen prognoses voor dit jaar.