Nasa brengt landing op Mars tot goed einde
Vreugde bij Nasa na de landing van de Perseverance. Foto: AFP

De Mars-2020-missie is succesvol geland op Mars. Iets voor 22 uur kon Nasa melden dat de robotjeep Perseverance goed geland was.

De missie begon al in juli vorig jaar: toen werd de sonde op Cape Canaveral gelanceerd. Maar de landing is met voorsprong het spannendste moment van de missie, zeker gezien de vertraging van een tiental minuten in de communicatie met de aarde. Tijdens die korte periode is de landing eigenlijk al gebeurd, maar weten we de uitkomst nog niet.

Enkele minuten voor 22 uur onze tijd bleek dat de landing geslaagd was, en dat Perseverance signalen kon doorsturen naar de aarde. Dat zorgde bij Nasa duidelijk voor opluchting. Korte tijd na de landing kwam het eerste doorgestuurde beeld al binnen.

Mobiel laboratorium

De missie ging bij het bereiken van Mars meteen over tot landing van de Perseverance (‘Volharding’). Dit tuig is net als de vorige vier Amerikaanse Marsrovers een mobiel laboratorium. Gewapend met een tiental wetenschappelijke instrumenten kan de robotwagen ter plekke bodem en rotsen maar ook de ijle Marslucht en het lokale klimaat bestuderen. Eén specifiek instrument zoekt naar sporen die kunnen wijzen op vroeger leven.

Daarnaast heeft de Nasa ook een primeur in petto: er is ook een helikopterdrone meegestuurd, de Ingenuity (‘Vindingrijkheid’). Die mag zich straks aan de allereerste vlucht op een andere planeet wagen.

Druk op mars

De missie van Nasa is de derde in heel korte tijd naar Mars: eerder kwam een sonde van de Verenigde Arabische Emiraten aan bij Mars, en ook China heeft sinds deze maand een ruimtetuig in een baan rond de planeet. Het wordt dus stilaan erg druk op Mars.