Club Brugge vecht zich naar gunstig gelijkspel tegen Dinamo Kiev
Foto: REUTERS

Club Brugge heeft donderdagavond een 1-1 uit de brand gesleept op het veld van Dinamo Kiev. Brandon Mechele veegde de knappe 1-0 van Vitaliy Buyalsiy van het bord met een rake kopbal op voorzet van Ruud Vormer. Blauw-zwart heeft een gunstige uitgangspositie voor de terugwedstrijd van de achtste finales van de Europa League te pakken.

Niet koud te krijgen. Club Brugge overleefde vijf coronabesmettingen, een gevoelstemperatuur van -16 en een 1-0-achterstand. Het was dan ook een luide oef die weerklonk toen halfweg de tweede helft Ruud Vormer een corner mocht zetten en Brandon Mechele de 1-1 binnenkopte.

Vijf minuten eerder was de diepvriezer in het NSK Olimpiejsky van Kiev nog een paar graden dieper gezakt. Dinamo Kiev had in het eerste uur van de wedstrijd weinig indruk gemaakt en probeerde meer de fouten van Club Brugge af te straffen dan zelf de score te openen. Maar iets over het uur vond linksback Vitalii Mykolenko de ruimte en speelde hij Vitaly Buyalsky aan. De schaduwaanvaller was in de eerste helft al de gevaarlijkste Oekraïener geweest met twee kopbalkansen voor het doel van Mignolet. Nu had hij de ruimte om te trappen, en verraste hij Simon Mignolet met een knappe krul in de bovenhoek. Aanvaller Artem Biesiedin had slim het blok gezet om Brandon Mechele af te houden.

De achterstand was niet verdiend, maar kwam als een domper voor Club. Na Matej Mitrovic, Stefano Denswil, Hans Vanaken en Noa Lang was ook Mats Rits te elfder ure uitgevallen wegens een positieve coronatest. Het betekende dat Charles De Ketelaere als vervanger van Hans Vanaken moest acteren en Nabil Dirar een basisplaats kreeg. David Okereke kreeg de ondankbare opdracht de taken van Noa Lang over te nemen.

De Ketelaere en Vormer probeerden hun best te doen met de hulp van de opkomende backs Fede Ricca en Clinton Mata. Bas Dost probeerde als lanceerplatform voorin de ballen door te koppen. Maar Okereke en Dirar misten hun wedstrijd en bij de eerste grote kans moest Clinton Mata van te ver komen om een beloftevolle aanval op doel te besluiten.

Dinamo Kiev gaf pas tien minuten voor rust voor het eerst de indruk dat het een doelpunt wilde maken. Twee keer pakte linksback Tomasz Kedziora uit met een voorzet, telkens kreeg Buyalsky een goeie kopkans.

Na de 1-0 leek Dinamo Kiev zich te willen ingraven maar Club had het geluk dat Mechele al vijf minuten later de belangrijke treffer op verplaatsing maakte. Dat het via een spelhervatting moest gebeuren was typisch Club. De traptechniek van Ruud Vormer komt altijd van pas als Club in nood is.

Badji en Van der Brempt kwamen Dirar en Okereke aflossen en maakten een goeie indruk. Uiteindelijk was het nog Club dat het dichtst bij een goal kwam, opnieuw na een corner. Vormer vond Badji die voor doel Bas Dost vond. De Nederlander hoefde maar binnen te koppen maar probeerde te veel kracht achter zijn kopbal te zetten en besloot over.

Donderdag hoopt Club het thuis te kunnen afmaken. Counterploeg Dinamo Kiev zal moeten aanvallen, wat in de Brugse kaart zal spelen. Philippe Clement hoopt dat hij dan zelf weer kan coachen in plaats van uit zijn huiskamer in Waasmunster te moeten volgen, en dat hij opnieuw een beroep kan doen op Hans Vanaken en Noa Lang.