Zaak-Ruinerwold: Openbaar Ministerie wil vervolging hoofdverdachte stoppen
Foto: Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Het Openbaar Ministerie in Nederland wil de vervolging van Gerrit Jan van D., de hoofdverdachte in de Ruinerwoldzaak, stoppen. Zijn medische toestand laat geen rechtszaak toe, vindt het OM. Van D. liep in 2016 ernstige hersenschade op als gevolg van een beroerte.

Van D. is fysiek en verstandelijk niet in staat om te worden berecht, concludeert het Openbaar Ministerie (OM). De vervolging voortzetten zou zijn recht op een eerlijk proces schenden. Van D. ‘zit gevangen in zijn eigen brein’, aldus de officier van justitie. Zicht op verbetering van enige betekenis is er niet. Het OM heeft de rechtbank gevraagd het OM niet-ontvankelijk te verklaren. De rechtbank beslist op 4 maart over dat verzoek. Als de rechtbank het verzoek honoreert, komt Van D. vrij.

Het OM beschuldigt Van D. er onder meer van dat hij zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden op een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. De zaak kwam in oktober 2019 aan het licht en werd wereldnieuws.

Het gezin werd ontdekt nadat een van de kinderen om hulp had gevraagd in een café. De vader werd kort daarna aangehouden. Hij wordt verdacht van vrijheidsberoving van alle negen de kinderen en van seksueel misbruik van de twee oudsten. Alle kinderen zijn inmiddels meerderjarig.

• Waarom wilde Gerrit Jan van D. met zijn gezin verdwijnen?

Het was destijds al meteen duidelijk dat Van D. ernstig beperkt was. Een verhoor van de man heeft nooit kunnen plaatsvinden. Van D.’s advocaat heeft vorig jaar al gevraagd om de vervolging te beëindigen. Een uitvoerig onderzoek door gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum wees uit dat er nauwelijks met Van D. valt te communiceren en dat niet is vast te stellen wat hij wel en niet begrijpt. Vergezeld door de officieren van justitie en Van D.’s raadslieden bezocht de rechtbank Van D. in januari om zijn toestand met eigen ogen te aanschouwen.

Het OM onderstreepte op de zitting bij de rechtbank in Assen dat het stoppen van de vervolging voor de oudste kinderen van Van D. een hard gelag is. Zij vinden het belangrijk dat hun vader wordt vervolgd voor wat hij hun heeft aangedaan.

Medeverdachte van Van D. is zijn goede vriend Josef B. Die is in oktober op vrije voeten gesteld in afwachting van zijn proces.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig