Reddit-gebruiker aangeklaagd voor manipulatie Gamestop-aandeel
Foto: REUTERS

Een groep aanklagers sleept Reddit-gebruiker Keith Patrick Gill voor de rechter wegens marktmanipulatie van het Gamestop-aandeel. Dat schrijft The Verge. Gill zou de aandelenkoers hebben gemanipuleerd, waardoor de waarde in korte tijd enorm steeg.

De aandelenkoers van de Amerikaanse gamewinkel Gamestop schoot enkele weken geleden fel omhoog, nadat beleggers op discussieforum Reddit hadden opgeroepen om aandelen te kopen. Daarmee wilden ze de shortsellers, die profiteren van een koersdaling, schade berokkenen.

Volgens de aanklacht deed Gill zich voor als een nieuwkomer op de investeringsmarkt, terwijl hij al tien jaar in de financiële sector werkzaam zou zijn. Zo zou hij al zeker een jaar schrijven over het aandeel van Gamestop. Hij legde in Youtube-videos ook uit waarom hij dacht dat het aandeel van Gamestop ondergewaardeerd werd en hij had het over zijn eigen investeringen in de gamewinkel. Hij zou zijn ‘leger aan fans’ hebben opgeroepen tot marktmanipulatie, stelt de aanklacht nog. Dat spreekt Gill tegen in een verklaring. Naar eigen zeggen had hij slechts een vijfhonderdtal abonnees en volgers op zijn socialemediakanalen.

• Podcast | Gamestopbeleggers hebben veel over om shortsellers pijn te doen

De koers van het aandeel Gamestop steeg in januari met meer dan 1.700 procent naar 483 dollar. Gill zou 7,8 miljoen dollar verdiend hebben met zijn aandelen. Het aandeel is inmiddels gezakt naar een waarde van 46 dollar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig