Vrouwelijke minister aan het hoofd van Olympisch organisatiecomité
Voormalig Japans minister voor Olympische Spelen Seiko Hashimoto is aangesteld als voorzitter van het Olympisch organisatiecomité. Foto: EPA-EFE

Seiko Hashimoto is donderdag aangesteld als nieuwe voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio. Ze volgt in die functie Yoshiro Mori op. Die moest vorige week vrijdag opstappen nadat hij een aantal vrouwonvriendelijke uitspraken had gedaan.

‘Ik ga geen enkele inspanning uit de weg om van de Spelen in Tokio een succes te maken’, vertelde Seiko Hashimoto bij haar aanstelling als voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio.

De 56-jarige Hashimoto was tot voor kort de Japanse minister voor Olympische en Paralympische Spelen. Kort voor haar aanstelling bij het Olympisch comité had ze haar ontslag als regeringslid aangeboden bij eerste minister Yoshihide Suga.

• Seksistische uitspraken duwen voorzitter Tokio 2021 naar uitgang

Hashimoto is een voormalig topschaatser die op de Spelen van 1992 in Albertville brons veroverde op de 1.500 meter. Japan stelt niet zomaar een vrouw aan om de vrouwonvriendelijke uitspraken van voorganger Yoshiro Mori te doen vergeten.

De Olympische Spelen werden vorig jaar met twaalf maanden uitgesteld vanwege de coronacrisis en beginnen op 23 juli.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig