Vlaamse gehandicaptenzorg start vaccinaties
Foto: Belga

De inenting van personen met een handicap is donderdag van start gegaan in twee gehandicaptenvoorzieningen. Alleen de mensen die overnachten in zo’n voorziening en wie voor hen zorgt, komen in aanmerking.

In totaal zullen de komende weken zo’n 41.000 personen uit de sector gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Het gaat om ruim 14.900 meerderjarigen met een handicap die dag en nacht verblijven in een voorziening of ouderinitiatief. Ook mensen die sinds corona thuis verblijven, maar in gewone tijden wel in een voorziening wonen, komen aan de beurt. Tegelijkertijd krijgen ook zo’n 25.900 personeelsleden een spuitje.

De sector reageert met opluchting op de start van de vaccinatiecampagne, al stuit de uitsluiting van dagcentrumbezoekers op veel onbegrip. ‘Het is een sector die zeker niet gespaard is gebleven én gespaard wordt. Elke week nog betreuren we overlijdens of zien we dat de uitbraken niet voorbij zijn’, zegt Karina De Beule van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.

Met gedragsproblemen naar vaccinatiecentrum?

Echte ademruimte komt er pas als ook cliënten en medewerkers van dagcentra, zelfstandig wonen en mobiele en ambulante ondersteuning snel kunnen volgen, vindt Hendrik Delaruelle, directeur van het Vlaams Welzijnsverbond, de koepel van 750 voorzieningen in de sector personen met een handicap, jeugdhulp en kinderopvang. Ook deze cliënten zijn vaak heel kwetsbaar, benadrukt hij.

De cliënten van de dagcentra moeten in een later stadium naar een vaccinatiecentrum trekken. Dat zal niet vanzelfsprekend zijn, zegt Delaruelle. Denk maar aan mensen met gedragsproblemen of mensen met een mentale beperking. Die worden best in hun vertrouwde omgeving gevaccineerd. ‘Daarom hopen we alsnog op een snelle, collectieve oplossing voor deze doelgroep.’

Vlaamse gehandicaptenzorg start vaccinaties
Katleen Evenepoel is algemeen directeur van gehandicaptenvoorziening Zonnelied in Roosdaal Foto: Yvan De Saedeleer

Vaccineren in vertrouwde omgeving

Sommige instellingen hebben zowel een residentiële voorziening, waar de mensen wonen, als een dagcentrum, waar mensen komen die thuis wonen. Volgens het Vlaams Welzijnsverbond zal dat tot absurde situaties leiden, waarbij de enen wel en de anderen niet zijn gevaccineerd. Dat zal bijvoorbeeld het geval zijn in vzw Zonnelied.

‘Vanaf volgende week moeten we ons organiseren om efficiënt zo’n honderd mensen te vaccineren. Waarom mogen we dan niet dat tandje bijzetten en onze mensen vaccineren in hun vertrouwde omgeving, door mensen die gewend zijn om met hen om te gaan?’, werpt algemeen directeur Katleen Evenepoel op in De ochtend op Radio 1.

‘Ik begrijp de focus op het residentiële. Toch is het jammer dat net de mantelzorgers die nog zo veel mogelijk zorg thuis proberen geven op deze manier “gestraft” worden. Specifiek voor onze sector is dat er veel tussenvormen zijn’, voegt ze nog toe.

‘Veel van de cliënten die niet overnachten, hebben een grote zorgnood. Vaak hebben ze een meervoudige beperking, sommigen hebben moeite met praten. Ze kunnen niet voor zichzelf opkomen. Ik hoop nog steeds dat we ze mogen meenemen. Als dat echt niet kan, zou ik suggereren hen een speciaal plekje in de rij te geven’, besluit Evenepoel.

Vlaamse gehandicaptenzorg start vaccinaties
Eerste vaccinaties bij De Kerselaar in Overijse. Foto: ISOPIX

Beke: ‘Door vaccinaties evolueren naar aangepaste bezoekregeling’

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) was donderdag aanwezig bij vzw De Kerselaar in Overijse, waar de eerste bewoners en personeelsleden werden gevaccineerd. Deze week nog krijgen de bewoners en personeelsleden van 25 voorzieningen hun vaccins: negen in West-Vlaanderen, twee in Limburg, zes in Oost-Vlaanderen, vier in Antwerpen en vier in Vlaams-Brabant. Zes hubziekenhuizen voorzien de levering van de vaccins.

‘Ik ben erg tevreden dat we vandaag kunnen starten met het vaccineren in deze voorzieningen’, zei Beke. ‘Ook de VAPH-sector (het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, red.) heeft immers sterk te kampen gehad, en kampt nog steeds, met uitbraken van het coronavirus. Door de vaccinaties van de bewoners en personeel zullen we op termijn kunnen evolueren naar een aangepaste bezoekregeling, zodat onze bewoners, hun familie en ons personeel eindelijk opnieuw meer contact kunnen hebben.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in