Netanyahu krijgt eindelijk Biden aan de lijn
Netanyahu en Biden in 2016. Foto: AP

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu heeft woensdag eindelijk de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden aan de lijn gekregen. Dat heeft Netanyahu zelf gemeld. Israël houdt volgende maand opnieuw parlementsverkiezingen. Vorige week werd het corruptieproces tegen de premier inhoudelijk opgestart.

Het telefoongesprek komt er bijna een maand na de eedaflegging van Biden, en dat is ongebruikelijk. Een nieuwe Amerikaanse president belt meestal in zijn eerste dagen naar de Israëlische premier. Het uitstel deed vermoeden dat Biden Netanyahu uit de weg wilde gaan door diens nauwe banden met de vorige Amerikaanse president, Donald Trump.

De vroegere Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, riep vorige week Biden via Twitter op om Netanyahu te bellen. In zijn tweet lijstte Danon tien staats- of regeringsleiders op die Biden wel al had gebeld.

Het telefoongesprek duurde ruim een uur, en verliep ‘heel vriendelijk en warm’, aldus Netanyahu in een reeks tweets. ‘De twee leiders verwezen naar de persoonlijke band die al jaren tussen hen bestaat, en zeiden dat ze zullen samenwerken om de sterke alliantie tussen Israël en de Verenigde Staten te versterken.’ Biden en Netanyahu hadden het, nog volgens de tweets van de Israëlische premier, over vredesakkoorden in het Midden-Oosten, de Iraanse dreiging en het beheer van de pandemie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig