35 politieagenten en twintig demonstranten en omstanders zijn gewond geraakt bij rellen in de Spaanse hoofdstad Madrid naar aanleiding van de arrestatie van de Catalaanse rapper Pablo Hasél. Intussen zijn ook tientallen betogers opgepakt.

De betogingen begonnen dinsdagavond in Catalonië na de aanhouding van Pablo Hasél (32), die zich in de universiteit van Lérida verschanst had om aan een gevangenisstraf te ontkomen. Hij werd tot negen maanden cel veroordeeld voor tweets waarin hij de Spaanse ordetroepen beledigde en naar de monarchie uithaalde.

In Madrid zijn negentien mensen opgepakt na de gewelddadige incidenten van woensdagavond waarbij 55 mensen gewond raakten, onder wie 35 politieagenten. Honderden mensen waren op de Puerta del Sol in het centrum van de hoofdstad bijeengekomen, waar de ordetroepen talrijk aanwezig waren. De betogers droegen spandoeken met daarop ‘genoeg met de censuur’ en scandeerden ‘vrijheid’ voor Pablo Hasél.

In Catalonië pakte de regionale politie 33 mensen op, van wie tien in Barcelona en veertien in Lérida. In Barcelona gooiden de betogers met projectielen naar de politie en staken ze barricades in brand. De politie chargeerde en schoot met rubberkogels.

De rapper waar het om draait, een 32-jarige Catalaan, was in 2018 veroordeeld tot negen maanden cel voor majesteitsschennis en verheerlijking van geweld en terrorisme in zijn teksten, maar had tot dusver geweigerd om de gevangenis in te gaan.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig