Naomi Osaka staat in de weg van record Serena Williams
Naomi Osaka. Foto: ISOPIX

De Japanse Naomi Osaka (WTA 3) heeft zich donderdag geplaatst voor de finale van de Australian Open: in de halve finale haalde ze het in twee sets van Serena Williams (6-3 en 6-4). In de finale wacht Jennifer Brady.

Williams had gehoopt in Melbourne eindelijk haar 24ste Grand Slam te winnen, en zo op gelijke hoogte te komen van de recordhoudster Margaret Court, maar de Amerikaanse botste op derde reekshoofd Osaka, die zo op koers blijft om voor de tweede keer de Australian Open te winnen. In 2019 mocht ze de trofee al eens in de lucht steken in Melbourne.

In de onderlinge duels tussen Osaka en Williams leidt de Japanse nu met 3-1.

Emotionele Williams

Op een persconferentie na de match reageerde de 39-jarige Williams emotioneel. Op de vraag of de zenuwen haar parten speelde, zei Williams dat ze ‘niet nerveus was, maar zoveel fouten had gemaakt’. ‘Ik had 5-0 kunnen voorstaan, maar ik maakte zoveel fouten dat ..’, waarna haar antwoord stokte.

Bij het verlaten van het terrein, plaatste Williams bij het zwaaien naar het publiek de hand op het hart alsof ze vaarwel zegde. ‘Ik weet het niet’, reageerde ze. ‘Als ik op een dag afscheid neem, zal ik het aan niemand zeggen’, vertelde ze met een flauw glimlachje om de lippen.

Toen Williams vervolgens werd gevraagd of ze wist waarom haar foutenlast zo hoog was geweest, antwoordde ze kort ‘ik weet het niet, het is voorbij’. Daarop verliet een geëmotioneerde Williams de zaal.

Eerste grandslamfinale voor Brady

Osaka zal het in de finale opnemen tegen de Amerikaanse Jennifer Brady (WTA 24). Zij versloeg de Tsjechische Karolina Muchova (WTA 27) in drie sets: na een uur en 56 minuten stond de 6-4, 3-6 en 6-4 eindstand op het scorebord van de Rod Laver Arena.

Voor de 25-jarige Brady wordt het haar eerste grandslamfinale. Een halve finale op de US Open van vorig jaar was haar beste resultaat tot dusver. Ook toen stond ze tegenover Osaka. De Japanse won het duel in drie sets en pakte vervolgens de titel tegen Victoria Azarenka.

De 23-jarige Osaka won tot dusver drie grandslamtitels (met ook US Open 2018 en 2020).