Vier gevallen met Braziliaanse variant aangetroffen in België
Foto: BELGA

Voor het eerst zijn in ons land besmettingen vastgesteld met de nieuwe Braziliaanse coronavariant P.1.

In België zijn voor het eerst gevallen opgedoken van de Braziliaanse variant (P.1). Het gaat om één staal van een 57-jarige man uit Seraing, die positief testte op 31 januari. De man in kwestie had niet gereisd, bevestigt professor Guy Baele (KU Leuven).

Daarnaast zijn er in het Brusselse ook drie gevallen vastgesteld. In één geval gaat het om iemand die eind januari positief testte en contact had met iemand die in december nog in Brazilië geweest is. ‘Waarschijnlijk is hij via die weg besmet geraakt’, zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. ‘We voeren nu een intensieve contactopsporing uit, en gaan ook breder testen.’

Er is ook een geval vastgesteld in Wezembeek-Oppem in de Brusselse rand. Van het derde geval in het Brusselse had Neven nog geen informatie. Het gaat hier om stalen van begin februari.

Uit Marseille?

Alle stalen zijn toevallig ontdekt door onder meer de universiteit van Luik en de KU Leuven. Verschillende labo’s onderzoeken al enkele weken een willekeurige steekproef van besmettingen. Het is nog onduidelijk of er nog meer mensen besmet zijn met de nieuwe variant. Maar dat de gevallen ontdekt werden met een toevallige screening, is geen goed nieuws. Dat doet vermoeden dat er nog meer onontdekte gevallen zijn, zegt professor virologie Piet Maes (KU Leuven).

Uit de eerste analyse blijkt dat het geval uit Seraing genetisch verwant is aan een andere besmetting uit Marseille. Maar dat wil niet zeggen dat er een link is tussen de gevallen. ‘Het roept vragen op, want Marseille ligt niet bij de deur. Zeker omdat er geen reisgeschiedenis was’, zegt Baele. ‘Er ontbreken nog stukjes in de puzzel, daar zijn we nu naar op zoek.’

De universiteit van Luik onderzoekt nu bijkomende stalen.

Geen immuniteit

In verschillende Europese landen is de P.1-variant al aangetroffen, al gaat het al bij al om een handvol gevallen.

De nieuwe Braziliaanse variant doet zorgen baren omdat hij, net als de Zuid-Afrikaanse variant, in staat is om bestaande immuniteit te omzeilen. Dat bleek onder meer in het Braziliaanse Manaus. Ondanks het feit dat in oktober al meer dan driekwart van de bevolking antistoffen had, leidde de Braziliaanse P.1-variant daar tot een tweede, ernstige, golf. Het is nog onduidelijk of de variant de werkzaamheid van de vaccins vermindert.

In Brazilië circuleert ook een andere variant (P.2). Die is in België nog niet aangetroffen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in