De avondklok in Nederland blijft dan toch van kracht. Het gerechtshof in Den Haag heeft het vonnis van de rechter in kort geding over het opheffen ervan voorlopig opgeschort. Vrijdag beslist de rechtbank in hoger beroep.
Een kwartier voor de avondklok ingaat, kwam het gerechtshof in Den Haag met witte rook: de avondklok blijft van kracht tot deze is behandeld in hoger beroep. Dat staat vrijdag gepland. Het hof vindt dat het belang van de Nederlandse Staat tot die tijd zwaarder weegt. De Nederlandse staat vroeg om een voorlopige opschorting nadat het beroep aantekende tegen een vonnis van een rechter in kort geding. Een voorzieningenrechter oordeelde dat de avondklok met onmiddellijke ingang moest worden opgeheven. Het nieuws sloeg in als een bom in Nederland.
Premier Rutte toont zich opgelucht met de voorlopige uitspraak. In een korte persverklaring benadrukt hij dat iedereen zich aan de avondklok dient te houden en dat die van belang is in de strijd tegen de Britse virusvariant. De nationale politie laat ondertussen weten zich terughoudend op te stellen met het geven van boetes tot de definitieve uitspraak vrijdag, meldt NOS. Alleen excessen of het negeren van waarschuwingen zullen leiden tot boetes. In verschillende steden worden vanavond wel extra manschappen ingezet.
Juridische thriller
Aan de voorlopige uitspraak ging een juridische thriller vooraf. Een dag lang was het onduidelijk hoe het nu verder moest met de avondklok. Terwijl de klok aftelde tot 21 uur, riep premier Rutte de bevolking in de vooravond op om zich aan de avondklok te houden, wat de voorlopige uitspraak ook moge zijn. Het gaat om ‘een doel, geen middel’, waarschuwde hij. Zonder avondklok riskeert het virus zich verder te verspreiden. ‘Het doel is het coronavirus zo veel mogelijk onder controle te krijgen zodat we straks al onze vrijheden terugkrijgen op een veilige manier’, klonk het.
Ondertussen rekte de actiegroep Viruswaarheid, die de avondklok juridisch aanvecht, de tijd met een wrakingsverzoek. Volgens hen waren de raadsheren die moesten oordelen over de voorlopige schorsing bevooroordeeld. Hun woordvoerder had ook al laten verstaan dat hij feestjes op straat verwachtte. Het wrakingsverzoek werd rond zeven uur ‘s avonds afgewezen, waarna de zitting verdergezet kon worden. Omstreeks kwart voor negen was de (voorlopige) kogel door de kerk: de avondklok bleef gehandhaafd.
Spoedwet
Justitieminister Fred Grapperhaus liet dinsdag ook weten dat de regering de avondklok wil vastleggen met een spoedwet. De regering houdt vol dat er in de periode tot aan die spoedwet een juridische basis is voor de huidige avondklok. De nieuwe wet zou dus ‘ten overvloede’ zijn, benadrukt Grapperhaus. Het zou de wettelijke verankering van de avondklok wel versterken.
De Nederlandse oppositiepartij PVV toonde zich verheugd met het initiële vonnis. ‘Ik heb het altijd gezegd, de avondklok is buitenproportioneel’, schreef PVV-leider Geert Wilders op Twitter. Forum voor Democratie noemde de aangekondigde spoedwet ‘schandalig’. De avondklok vinden zij ‘absurd’ en ‘illegaal’. De populistische partijen nemen het voortouw in de kritiek op de coronamaatregelen.
De avondklok in Nederland is sinds 23 januari van kracht en was verlengd tot 3 maart. Tijdens de eerste nachten kwamen misnoegde Nederlanders op straat en kwam het op verschillende plaatsen tot rellen.