Minister van Justitie verdedigt Antwerps parket in aanpak lockdownfeestje Kapellen
Foto: AFP

Zeven minderjarigen zijn zaterdagnacht gearresteerd, verhoord en voorgeleid bij de jeugdrechter na een lockdownfeestje. De jongeren brachten de nacht in de cel door. Er kwam kritiek op die aanpak, maar minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) verdedigt het parket.

Het was rond 23.30 uur dat de politie reageerde op een melding over een lockdownfeestje in Kapellen. Ter plaatse trof de politie zeven minderjarigen aan. Ze werden meegenomen naar het politiekantoor en verhoord, net als hun ouders. Uit de verhoren bleek dat het lockdownfeest op voorhand was georganiseerd. Dat zou met toestemming van de ouders gebeurd zijn.

Volgens de Antwerpse jeugdrechter Luk Versteylen, die niet betrokken is bij dit dossier maar wel duiding geeft als persrechter, bestaan er duidelijke richtlijnen over coronagerelateerde feiten bij minderjarigen. ‘Als het gaat om een vooraf georganiseerd feestje, of als de jongeren zich weerspannig gedragen of als het niet de eerste keer is dat ze worden betrapt, moeten ze worden voorgeleid bij de jeugdrechter. Het is de magistraat van dienst die daarover beslist.’

Aangezien het feestje vooraf was gepland, was een voorleiding bij de jeugdrechter nodig. Die gebeurde zondag in aanwezigheid van de ouders. In dit geval legde de jeugdrechter enkele maatregelen op: alle betrokkenen krijgen een maand huisarrest en zullen achteraf 20 tot 40 uur dienstverlening moeten verrichten, dat is het equivalent van een werkstraf bij volwassenen.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) schaart zich achter die uitleg. ‘Het is zo dat het parket van Antwerpen in december richtlijnen heeft uitgevaardigd. Het lijkt erop dat hier de juiste procedures zijn gevolgd’, zegt hij op het radionieuws. De minister kan zich inbeelden dat die aanpak vrij ingrijpend overkomt op de jongeren. Hij verduidelijkt ook dat de jongeren tussen 2 en 6 uur ’s nachts verhoord werden en om 10 uur bij de jeugdrechter werden voorgeleid.

Streng

Enkele van de ouders vinden het niet kunnen dat de hele procedure van zaterdagnacht tot zondagochtend heeft geduurd. ‘Maar alle jongeren én hun ouders worden verhoord en daarna volgt nog de voorleiding. Dat alles neemt uiteraard tijd in beslag’, zegt Versteylen.

Ook Kristof Aerts van het Antwerpse parket benadrukt dat deze maatregelen niet zomaar worden getroffen. ‘Met dit soort feestjes brengen jongeren zichzelf en anderen in gevaar. We kunnen dit niet door de vingers zien en treden streng op.’ Meerderjarigen die in Antwerpen worden betrapt op een lockdownfeestje worden rechtstreeks gedagvaard voor de politierechter, die aanpak geldt niet bij minderjarigen.