Eigenaars zonnepanelen mogen digitale meter weigeren tot 2025
Foto: BELGA

Wie zonnepanelen op zijn dak heeft, is niet langer prioritair voor de installatie van een digitale meter. Eigenaars kunnen die weigeren tot 2025.

Prosumenten (eigenaars van zonnepanelen) worden geschrapt als prioritaire doelgroep bij de uitrol van de digitale meter. Ze kunnen tot 2025 uitstel vragen. Dat heeft Vlaams minister van Energie ­Zuhal Demir (N-VA) met Fluvius afgesproken.

Ondertussen heeft de Vlaamse regering wel al het licht op groen gezet voor de compensatieregeling voor zonnepaneleneigenaars die al een digitale meter hebben. De regeling wordt nu wel nog voorgelegd aan de Vlaamse energieregulator Vreg en de Raad van State.

Na het arrest van het Grondwettelijk Hof kunnen eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter immers niet langer genieten van een virtueel terugdraaiende teller. De regering stelde daarom een eenmalige compensatie in het vooruitzicht die een rendement van 5 procent op 15 jaar moet garanderen.

Demir liet een premieregeling uitwerken die onder meer rekening houdt met het piekvermogen van de installatie, de gemiddelde kosten van de zonnepanelen in het jaar van installatie en de al ontvangen overheidssteun, bijvoorbeeld via groenestroomcertificaten. Ook het al ontvangen voordeel van de terugdraaiende teller wordt in mindering gebracht. Een doorsnee-installatie uit 2020 zou zo een compensatie van 1.308 euro krijgen.

De ontwerpregeling werd intussen verder uitgewerkt en kreeg vorige vrijdag groen licht van de Vlaamse regering.

Pauzeknop

De minister had eerder ook al ­beslist om de uitrol van de digitale meters bij eigenaars van zonnepanelen on hold te zetten. Voor 470.000 gezinnen die nog een analoge terugdraaiende teller hebben, werd dus de pauzeknop ingedrukt. Die knop blijft volgens Demir ook ingedrukt tot de premieregeling definitief is en er voor alle zonnepaneleneigenaars voldoende duidelijkheid is.

De plannen van de minister en de meerderheidspartijen gaan nog een stapje verder. Prosumenten of zonnepaneleneigenaars worden geschrapt als prioritaire doelgroep in de uitrol van de digitale meter. Zij worden dus mee opgenomen in de gewone uitrol die loopt tot juli 2029. Met net­beheerder Fluvius is ook afgesproken dat prosumenten sowieso tot begin 2025 zonder gevolg kunnen laten weten dat ze nog geen digitale meter willen. Dat geldt niet voor nieuwe prosumenten en voor prosumenten die al 15 jaar lang een terugdraaiende meter hebben gehad.