De Amerikaanse ex-president Donald Trump, die zaterdag door de Senaat werd vrijgesproken van het aanzetten tot opstand, heeft beloofd dat hij zal blijven opkomen voor de ‘grootsheid van Amerika’.

‘Onze magnifieke, historische en patriottische beweging, Make America Great Again, staat nog maar aan het begin’, aldus Trump, die zich opnieuw voordeed als het slachtoffer van een ‘heksenjacht’.

‘Ik heb in de loop van de komende maanden veel te delen met jullie en ik kijk er naar uit om dit ongelooflijke avontuur (...) verder te zetten’, klonk het. De voormalige president gaf verder geen details over hoe hij zijn politieke toekomst ziet.

Advocaten Trump: ‘Dit is louter een daad van politieke wraak’

Trump bedankte voorts alle senatoren ‘die trots de Grondwet hebben verdedigd’, en bestempelde het afzettingsproces als een zoveelste ‘nieuwe fase in de grootste heksenjacht ooit’. ‘Geen enkele andere president is ooit op die manier behandeld’, klaagde hij. De miljardair had het op geen enkel moment over de zeven Republikeinen die voor zijn afzetting hebben gestemd.

Uiteindelijk stemden zaterdag 57 senatoren (50 Democraten en 7 Republikeinen) voor en 43 tegen. Daardoor werd de nodige tweederdemeerderheid niet bereikt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig